Москва обмисля ответни мерки след взривовете на "Северен поток"

2
Кремъл посочи, че все още няма решение за отстраняване на повредите
Кремъл посочи, че все още няма решение за отстраняване на повредите Снимка: БГНЕС

Кремъл посочи, че все още няма решение за отстраняване на повредите

Европейският съюз проучва начини за увеличаване на помощта за украинския енергиен сектор, засегнат силно от руски въздушни удари, съобщи ресорният еврокомисар Кадри Симсон, която е на посещение в Киев. Тя нарече руските нападения "жестока и нехуманна тактика за причиняване на човешки страдания с настъпването на зимата", предаде БНТ.

Русия обяви, че обмисля ответни мерки, след като обвини Великобритания, че стои зад взривовете на газопроводите Северен поток. "Подобни действия не може да се подминат просто така", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Кремъл посочи, че все още няма решение за отстраняване на повредите. Лондон заяви, че няма да се остави да бъде въвлечен в опити за отвличане на вниманието от войната в Украйна и окачестви обвиненията като част от "руски сценарий".

Украинският президент Зеленски съобщи, че е провел изключително важен и продуктивен разговор с френския си колега Макрон за укрепване на украинската отбрана и възстановяване на енергийната инфраструктура на страната. Договорено е на 13-ти декември в Париж да бъде организирана международна конференция в подкрепа на украинските цивилни през зимата.

Междувременно Москва съобщи, че масивни руски удари срещу украински комуникационни и енергийни обекти значително са нарушили производството в предприятия от украинския военно-промишлен комплекс.

Необходими са конкретни стъпки за преодоляване пречките пред износа на руско зърно и торове, за да се запази споразумението за износ на украинска селскостопанска продукция през Черно море, заяви турската дипломация. В събота Москва обяви, че прекратява участието си, но и днес корабоплаването продължава.

"Целият свят, особено неразвитите и развиващите се страни, се нуждаят от продуктите от двете страни", каза Мевлют Чавушоглу- министър на външните работи на Турция.

В телефонен разговор с Владимир Путин турският президент Ердоган е изразил увереност, че е възможно решение за подновяване на зърненото споразумение. Ердоган планира аналогичен разговор и с украинския държавен глава.

Москва съобщи, че в зоната на бойните действия в Украйна са изпратени 87 хиляди мобилизирани в армията, а през нощта нанесе нови удари в Николаев. Русия разшири зоната на евакуацията на цивилните в окупирания юг на страната- мярка, определяна от Киев като насилствена депортация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари