Моряк от "Вера Су" заяви, че екипажът е заплашван

0
Разполагаме със запис на заплахите. Никой не ни помага, твърди той
Разполагаме със запис на заплахите. Никой не ни помага, твърди той Снимка: БНР / архив

Вчера българските власти пък казаха, че всичко на борда е наред

БНТ съобщи днес следобед, че моряците на борда на заседналия на Камен бряг Vera Su са заплашвани и оставени без заплати. Информацията се позовава на анонимен член на екипажа. Държавната телевизия разполага с документ, според който собственикът на кораба трябва да им изплати 11 380 долара.

"Взехме единодушно решение като екипаж да спрем работа. Всеки от моряците на борда иска да се прибере у дома. На кораба работят само капитанът и главният инженер. Искаме компанията собственик да заплати за изработените възнаграждения, което е наше право", заявява морякът. "14 дни сме поставени в много трудна ситуация. Отслабваме психически. Всяка нощ заспиваме с мисълта, че може да загинем”, казва още той. А за заплахите твърди: "Заплашвани сме от мениджъра на екипажа. Разполагаме със запис на заплахите. Никой не ни помага. Работим здраво от първия ден, в който отплавахме. Въпреки всички наши усилия, не можем да получим заплатите си".

Вчера българските власти обаче обявиха, че на борда няма проблеми. Екипажът бил здрав, с провизии. Сътрудничел активно.

Собственикът иска сам да спасява

Междувременно днес министърът на транспорта Христо  Алексиев се срещна с представители на турското посолство. Част от екипажа и собственикът на съда са именно от Турция. "Корабособственикът вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба и очаква писмено потвърждение от българската страна", съобщи транспортното министерство. Алексиев отвърнал, че България ще разреши акцията, след като ѝ бъде представен ясен план с конкретни стъпки. "Министърът настоя за стриктното изпълнение на плана и гаранциите за грижата за екипажа, които са от първостепенно значение за нашата страна", се казва още в съобщението.

Още котви

На място корабът днес бе укрепен с още котви. Нови пробойни по корпуса не са открити. МОСВ пък започна извънреден мониторинг за чистотата на морската вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари