Морковът - кралят на зеленчуците

0
В древни времена са лекували лошо заздравяващи рани и язви, а сокът му са пиели при цистит, бъбречни болести и запек
В древни времена са лекували лошо заздравяващи рани и язви, а сокът му са пиели при цистит, бъбречни болести и запек Снимка: iStock/Getty Images

Морковите зареждат организма с енергия, здраве и красота.

Още поетите в Рим наричали моркова "краля на зеленчуците" и пишели в негова чест цели поеми.  В наши дни морковите присъстват в менюто на всички хора, които се опитват да водят здравословен начин на живот.

В морковите се съдържа няколко пъти повече провитамин А, отколкото в другите плодове и зеленчуци. Тази удивителна съставка поддържа здравето на сърцето, нормализира кръвта, подобрява и стимулира работата на черния дроб и бъбреците. А тяхното състояние осигурява добрия вид на кожата и тена й. Освен това в морковите има много калций, желязо, фосфор, йод, мед, кобалт, витамини В1, В2, В9, С, D, E, K, фолиева киселина.

В древни времена са лекували лошо заздравяващи рани и язви, а сокът му са пиели при цистит, бъбречни болести и запек. Тъй като в този зеленчук има и много калий, той е полезен при сърдечносъдови болести. Например след инфаркт на миокарда е изключително полезно да се пие сок от моркови. Морковите са полезни като профилактично средство при анемии и слабо зрение.

Полезни са всички части на този невероятен зеленчук - от корените му до шумата, в която се съдържа много калий. Листата на морковите например са полезни при безсъние, ако наложите на тила си от тях.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари