"Монтюпе" подари на децата от Русе коктейл от химически съединения

7
Регионалната екоинспекция вече са локализирали единия от източниците на замърсяване - френския завод за автомобилни части "Монтюпе"
Регионалната екоинспекция вече са локализирали единия от източниците на замърсяване - френския завод за автомобилни части "Монтюпе" Снимка: Архив

Тази нощ русенци бяха подложени на поредното замърсяване на въздуха, а от Регионалната екоинспекция вече са локализирали единия от източниците на замърсяване - френския завод за автомобилни части "Монтюпе", предаде БНР.

В понеделник от 20.00 часа до ранните часове на днешния ден продължи обгазяването на града с неприятни миризми, а на горещия телефон на екоинспекцията са подадени 53 сигнала от различни точки на населеното място.

Според данните, подавани от гражданите, еколозите са стигнали до извода, че става дума за два източника на замърсяване.

Единият източник сме го локализирали, а за другия източник в момента три екипа извършват проверки, за да конкретизират кой е той. Имаме съмнения, но трябва да го докажем, каза директорът на Регионалната инспекция по околна среда инж. Лилия Атанасова и допълни, че още снощи е било видно как единият от комините на завод "Монтюпе" изпуска мощно вредни емисии.

Миналата седмица същата фирма получи наказателно постановление за 35 000 лева заради това, че неправомерно е увеличила дебита си. Всичко това е докладвано в Министерството на околната среда и водите. Русенци за готови да подадат сигнал и до представителството на Европейската комисия в София, и до самата Европейска комисия в Брюксел за случващото се в града. Според жителите на град Русе трябва да има европейска намеса, тъй като става дума за замърсител, който е определен като "инвеститор първи клас", а и непредприема мерките, които са му предписани от българските власт. 

Коктейлът от химически съединения, които русенци са принудени да дишат от няколко години насам, включва диметилетиламин, въглеводороди, феноли, формалдехиди и други вредни за здравето вещества.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари