Момче или момиче: От какво зависи полът на детето?

1
Y хромозомата е възникнала еволюционно от Х хромозомата чрез загуба на генетичен материал и съответно е по-лека
Y хромозомата е възникнала еволюционно от Х хромозомата чрез загуба на генетичен материал и съответно е по-лека

Въпросът за селекцията на пола е вълнувал човечеството векове наред и е бил повод за войни и бедствия

В днешно време той най-после излиза от сферата на мистиката и стъпва на научна основа, разкрива д-р Николай Доганов за "24 часа". Отдавна методите за селекция на пола чрез разделно складиране на спермата и под влияние на електрически ток по време на полово сношение не са актуални. Съвременните методи варират от предимплантационна диагностика на пола на ембриона - метод със 100% успеваемост, до колонно фракциониране на сперматозоидите, при който вероятността за желания пол е 60 на 40 процента.

При предимплантационната диагностика се взема една клетка от ембрион 2 до 5 дни след оплождането, която се подлага на генетичен анализ и определяне на пола. Недостатък на метода е, че може да се прилага само при пациенти след ин витро оплождане. При жената се прави контролирана овариална хиперстимулация с хормонални препарати, последвана от аспирация на яйцеклетки. Това е инвазивен метод, свързан с рискове и медицински усложнения. След определяне на пола на ембрионите тези от тях с желания пол се връщат в кухината на матката с катетър.

При колонното фракциониране на сперматозоидите се използва разликата в теглото според съдържащата се Х или Y хромозома.

Y хромозомата е възникнала еволюционно от Х хромозомата чрез загуба на генетичен материал и съответно е по-лека. Разликата все пак е минимална и не може да се получи пълно разделяне на сперматозоидите с едната или другата хромозома (това са десетки милиони клетки).

При оплождане на яйцеклетка (Х) от сперматозоид с Х хромозома се развива плод с женски пол (ХХ).

При оплождане на яйцеклетка (Х) от сперматозоид с Y хромозома се развива плод с мъжки пол (YХ).

Предполага се, че след 10 милиона години прогресивната загуба на генетичен материал от Y хромозомата ще доведе до нейното изчезване. Тогава мъжете ще изчезнат във вида, в който ги познаваме. След отделянето на предполагаемо "мъжки" или "женски" сперматозоиди се осъществява вътрематочна инсеминация.

Възможно е определяне на пола на плода и след настъпване на бременността с инвазивните методи на пренатална (предродова) диагноза - амниоцентеза и хориална биопсия.

Преди да селектираме пола на плода, е редно да си отговорим на въпроса какво целим с това. Дали е само прищявка, или има и медицински индикации. Макар този въпрос да не е засегнат в българското законодателство, медицинската етика ни ограничава в селекцията на деца с желан пол. При наследствени заболявания, свързани с пола, селекцията на новородените е оправдана и се практикува вече от 25 г. Но да избираме пола на своето дете само защото искаме то да бъде момче или момиче, не е оправдано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари