Молебен за здраве в Караманово

2

Повече от час и половина продължи тържествената света литургия, посветена на храмовия празник в Караманово.

В църквата „Свето Възнесение Господне“ се спазиха всички противоепидемични мерки. Храмът е на повече от 150 години и е построен от майстори-каменоделци – ученици на Колю Фичето. Те пристигнали в селото след като изградили моста над Янтра край Бяла. Повечето от тях се задомили и останали да живеят в селото. Погледната отвисоко, църквата е във формата на кръст. 

От дълги години на Спасовден е традиция да се провежда молебен за здраве. За празника на църквата по принцип се връщат много от хората, които са напуснали селото. Заради обявената епидемия, тази година церемонията беше много по-семпла от обичайното“, обясни секретарят на читалището Петя Герасимова.

Отец Михаил поръси със светена вода присъстващите като им пожела здраве и благополучие. Свещеникът не забрави и земеделските производители като отправи молитва за щедра реколта и година без природни стихии. По традиция производител на селскостопанска продукция дарява животно за курбана.

Събралите се в храма миряни запалиха по свещичка и отправиха молитва за здраве на своите близки и роднини. За да уважат храмовия празник в Караманово дойдоха кметът на община Ценово д-р Петър Петров, кметът на селото Бисер Блажев и общински съветници. Осветената храна беше разпределена между присъстващите и подадена  в пластмасови кутии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари