Молебен за здраве отслужиха в Караманово

0

И тази година в навечерието на пролетта жителите на село Караманово спазиха неписаната традиция и се събраха на молебен за здраве в църквата „Възнесение Господне“.

„Ритуалът се провежда за шеста поредна година. Два пъти през годината – в началото на пролетта и около Димитровден караманчани се събират в храма, за да се помолят и да запалят по свещичка за здраве“, уточни секретарят на местното читалище Петя Герасимова. Тя уточни, че службата се провежда винаги в сряда, когато е пазарният ден в селото.

След водосвета и молебена за благоденствие и успехи на жителите на Караманово отец Михаил прочете част от патриаршеското и синодално послание по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. Свещеникът припомни, че на 28 февруари 1870 година султан Абдул Азис подписва ферман, чрез който българският народ се сдобива с автономна православна църква.

Църквата в Караманово е построена преди повече от 150 години от майстори на Колю Фичето, които са градили моста при Бяла. Погледнат от високо, храмът е във формата на кръст. В селото идват общо шестима млади строители, които не след дълго намират своите съпруги. Трима от тях остават да живеят в Караманово и гробовете им са в двора на църквата.

„Много е вълнуващо, че в молебена се включиха не само възрастни, но и много млади хора и майки с малки деца. Добре е, че още от ранна възраст се приучват да влизат в храма и да бъдат добри християни“, не скри отец Михаил. Божият служител освети вода и поръси за здраве и благополучие присъстващите миряни в храма. Той поздрави жителите на Караманово за добрата идея, която съхраняват вече няколко години. Те получиха по парче прясно опечена питка и лъжичка жито. На ритуала освен местното население присъстваха зам.-кметът на община Ценово Ваня Игнатова и кметът на населеното място Бисер Блажев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари