Молдова преименува молдовския език на румънски

2
Думата „молдовски език” във всички законодателни актове се заменя с думата „румънски език”
Думата „молдовски език” във всички законодателни актове се заменя с думата „румънски език” Снимка: ЕПА / БГНЕС

Думата „молдовски език” във всички законодателни актове се заменя с думата „румънски език”

Депутатите в Молдова одобриха преименуването на молдовския език на румънски, съобщи ТАСС. Решението е прието на заседание на парламента в сряда с обикновено мнозинство от гласовете на депутатите от управляващата Партия за действие и солидарност.

„Проектът за закон за няколко постановления на Конституционния съд бе приет на второ четене с гласовете на 58 депутати”, заяви председателя на парламента Игор Гросу на заседание, предавано във Facebook.

Според поправка, думата „молдовски език” във всички законодателни актове се заменя с думата „румънски език”. Това се отнася дори за думите „държавен”, „официален” и „роден” език. Освен това, от Конституцията на Молдова се изключва текста „функциониращ на основата на латинска графика”, който е признат за остарял.

Опозиционните партии отправиха жестоки критики към решението на парламента. По думите им, действията на управляващата партия противоречат на Конституцията, в която техният език се нарича молдовски.

„Поправките в Конституцията се внасят не с обикновен закон, а с референдум или с две трети от гласовете на депутатите (квалифицирано мнозинство) в парламента”, заяви бившият президент на страната Владимир Воронин на заседание на парламента.

По думите на председателя на парламентарната комисия по въпросите на правата, назначенията и имунитета Олеся Стамат, след това решение ще бъде внесена поправка в Конституцията.

Партията за действие и солидарност няма парламентарна поддръжка, за да внесе поправки в Конституцията. Според последните допитвания, болшинството от населението на страната смята молдовския език за официален, затова инициативата би могла да се провали на референдум.

В своя защита представителите на властта се позоваха на решение на Конституционния съд, който през 2013 г. провъзгласи румънския език за официалния език на страната. Съдиите признаха „преимуществото” над основния закон на текста на Декларацията за независимост на Молдова, в която се споменава румънския език. Този документ е утвърден през 1991 и по признание на авторите, декларацията е била съставена с помощта на дипломати от съседна Румъния. В основния закон не са внесени съответстващи изменения, а проблемът с названието на езика, на който говорят в Молдова, бе една от причините за напрежение в обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Грую
    А Македония кога?
  • 2
    5
    до 4
    Може би не трябва да спестяваш факта, че благодарение на нас не са били под робство. Или викаш дребни и незначителни факти, признати официално и от други европейски държавни глави :)
  • 13
    4
    до 2
    Колко ли просто племе да са? Когато са построили медицинския си университет в Букурещ, ние сме плащали десятък на османлиите. Никога не са били под робство на когото и да е. Ние от 1300 години повече от половината сме били презряни роби. Та викаш, прости били, а?
  • 3
    3
    Негреску
    Молдовците да речем са си румъни. Ами власите какви са ? Ами даките какви са ?
  • -5
    2
    Русе
    Туй е най-простото племе в Европа, не е нация, не е народ, племе е!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари