Могат ли котките да имат настинка?

0
Ако не се лекуват, кашлянето и кихането може да се превърнат в пневмония
Ако не се лекуват, кашлянето и кихането може да се превърнат в пневмония

Да, котките може да настинат

Добрата новина е, че тези настинки бързо преминават. Страшното е, че ако не се лекува, котешка настинка може да се превърне в пневмония или да бъде предупредителен признак за по-сериозни заболявания, пише 24 ЧАСА

Ветеринарите обикновено ги наричат инфекции на горните дихателни пътища. Вируси, бактерии и гъбички може да бъдат виновници за това. Докато вирусите не могат да се лекуват с лекарства, бактериите и гъбичките умират съответно от антибиотици и противогъбични лекарства.

Котките освен това може също да развият заболявания като котешки грип, котешки калицивирус (FCV), пневмония и котешки вирусен ринотрахеит (FVR). Котенцата обикновено получават ваксина, когато са малки, за да ги предпази от болести, предавани по въздуха, включително котешки грип, FCV, FVR и вирус надкотешка панлевкопения, който прилича по-малко на настинка и повече на грип. Тази ваксинация е изключително важна, защото не само защитава вашата котка, но също така предпазва всички котки, които вашата среща. На практика обаче според някои ветеринари тези вируси не циркулират масово и много домашни любимци така и никога не биват ваксинирани

Котката ви може да не се среща със себеподобни, но ако ваш приятел има котка с FVR и вие играете с нея, то чрез вас вирусът може да се разпространи в дома ви.

Когато котка е заразена с FCV или FVR, тя става носител на този вирус. Това означава, че периодите на стрес може да причинят избухване на вируса и котката ви да се разболее, точно като при херпесите. През това време тя ще бъде заразна и за други котки. FCV е уникален с това, че причинява язви в устата на котката или около носа ѝ. FVR се причинява от котешки херпесвирус тип 1 и се характеризира предимно с възпалени очи и секрети във и около областта на очите.

Пневмонията често е резултат от нелекувани настинки, което може да има тежки последствия. Затова експертите зоват собствениците на котки незабавно да се свържат с ветеринаря си, ако животното покаже някакви признаци на пневмония, като проблеми с дишането или прекомерна кашлица.

Струва си да се отбележи, че единичните случаи на кашлица или кихане са напълно нормални

Котките не обичат да дишат прах, както и ние! Притеснителни са дългите пристъпи, повтарящи се често в продължение на няколко дни.

Как да разбера дали котката ми е настинала?

Котките са много добри в скриването на чувствата си от хората. Трябва да сте усърден детектив и запален наблюдател, когато става въпрос за наблюдение на здравето на вашата котка. Всяка нередност си струва да се спомене на ветеринарния лекар при годишния преглед на животоното. Въпреки че всички котенца са уникални, вашата вероятно ще покаже един или повече от следните симптоми, ако има настинка: хрема (жълт, зелен или бистър секрет); запушен нос (опити за дишане с отворена уста); често кихане; кашлица (несвързана с топки косми); летаргия; намален апетит; висока температура; червени, сълзящи очи; язви в устата; затруднено дишане.

Отново, тези симптоми са само няколко, които ветеринарите разпознават като силни индикатори, че котката ви има настинка. Вие най-добре познавате котката си! Ако нещо не е наред с нейното поведение, не чакайте, а я заведете при ветеринар за преглед.

Имам няколко домашни любимци, трябва ли да се притеснявам за кръстосано заразяване?

Инфекциите на горните дихателни пътища при котките са силно заразни за себеподобните им. Добрата новина е, че кучетата и хората не могат да се заразят с настинки или други болести от котки. Най-общо казано, вирусните и бактериалните инфекции са специфични за биологичния вид.

Ако имате повече от една котка, наложително е да изолирате болното коте в неговото собствено пространство, докато не се оправи. В идеалния случай заразената котка може да живее в отделна стая със собствени купи за храна и вода, тоалетна и легло. Поставянето на кърпа в долната част на вратата ще попречи на останалите котки да усещат аромата на изолираната и да търсят контакт с нея, което е тъжно, но необходимо, за да са здрави. Внимавайте да си миете ръцете и да се преобличате, след като посетите вашия болен! Не искате по невнимание да пренесете вирус на здравите животни.

Мерки, с които да помогнете котката да пребори инфекцията

1. Давайте ѝ лекарствата, предписани от вашия ветеринарен лекар. Как да лекувате котка с настинка, зависи от основната причина за заболяването. При бактериални инфекции прилагайте антибиотици, предписани от ветеринаря, точно според указанията. Дори ако котката ви започне да се чувства добре и да се държи нормално отново, довършете курса на лечение, за да убиете напълно болестта.

2. Лекувайте симптомите. Когато става въпрос за вируси, това е всичко, което може да направите. Някои ветеринари може да препоръчат капки за очи или лекарства за треска, за да облекчат дискомфорта, докато тялото на котката възстановява силите си. Ако котката има хрема, внимателно избършете сополите с топла, мокра кърпа, за да ѝ помогнете да диша по-лесно.

Увеличете апетита с любимите ѝ храни!

Добър вариант е да се инвестира в овлажнител за въздух или да оставите животното да се излежава в банята, докато вземате горещ душ, надявайки се, че парата ще помогне.

3. Подсилете имунната система на вашата котка. На пазара се предлагат добавки с L-лизин. Може да се намери под формата на прах от различни марки, който лесно се смесва с мокра храна. Уверете се, че котките ви имат много прясна вода, за да са хидратирани.

4. Свържете се с вашия ветеринар. По негова преценка може да се направи кръвна картина, за да се увери, че котето не страда от по-сериозно заболяване. Колкото по-рано разпознаете, че котката ви е настинала, толкова по-добре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари