Мога ли да се заразя с коронавирус на открито?

0
На открито опасността от зараза е съвсем минимална дори и при наличието на силен вятър
На открито опасността от зараза е съвсем минимална дори и при наличието на силен вятър

Какъв е рискът да се заразим с коронавирус на открито? Да носим ли маска? Да заобикаляме ли спортуващите отдалече? Ето какво казват фактите, събрани от Дойче Веле:

Вероятността да се заразим с коронавирус на открито е значително по-малка, отколкото в затворено помещение. Това се отнася както до първоначалния вариант на вируса, така и до мутациите. Решаваща роля за пренасянето на вируса по въздуха играят аерозолите - микроскопичните капчици, които издишваме. "На открито тези капчици са значително по-безопасни, защото навън имаме много по-силна циркулация на въздуха, която ги разрежда и разнася", обяснява Нико Мутерс, ръководител на Института по хигиена и обществено здравеопазване към университетската клиника в Бон.

В позиция на Дружеството за изследване на аерозолите обаче се казва, че особено при масови събирания, при които хората стоят много нагъсто, опасността от зараза не е изключена дори и на открито.

Кога има риск от зараза на открито?

Затова се препоръчва и навън да се спазва дистанция от около метър и половина до два метра. "Ако лицата на хората са непосредствено едни срещу други и те разговарят на висок глас, пеят, крещят или плюят - към опасността от зараза по въздуха се добавя и вероятността от зараза чрез капки от слюнка", казва вирусологът Александър Кекуле в интервю за ДВ. Кекуле стана известен с това, че разкритикува мерките на правителството. Той смята, че битката срещу вируса трябва да се води без да се налагат прекалено големи ограничения на живота на хората.

Имайки предвид описаните от Кекуле причини, човек би трябвало да се откаже и от прегръдките и целувките навън. Същевременно при нормални активности на открито - например разминаването с друг човек на улицата - не се крие почти никакъв риск, казва вирусологът. 

Изследване от Китай потвърждава, че опасността от зараза на открито е много малка. От общо 7324 инфекции, анализирани в рамките на проучването, само една е станала при среща на открито.

Каква роля играят вятърът и външната температура?

На открито опасността от зараза е съвсем минимална дори и при наличието на силен вятър. Разбира се, само ако хората спазват необходимата минимална дистанция. Що се отнася до външната температура - този въпрос не е окончателно проучен. Американски учени, които са изследвали пренасянето на инфекциите в топли, студени и влажни региони на Китай, твърдят, че между климатичните условия и броя на инфекциите няма връзка. Същевременно обаче едно австрийско проучване потвърждава, че ултравиолетовите лъчи унищожават вирусите. Все пак учените подчертават, че "ултравиолетовото лъчение навярно играе съвсем незначителна роля при прякото предаване на зараза от човек на човек, тъй като инфекцията възниква в рамките на само няколко минути".

"Макар през лятото да има по-силна концентрация на ултравиолетови лъчи навън, едва ли може да се каже, че при топло време има по-малко инфекции, отколкото през зимния сезон", твърди Нико Мутерс. Вирусологът Александър Кекуле изтъква, че повечето инфекции в по-топлите страни не се случват на открито, а в затворени помещения. "Защото там човек стои по-скоро вътре - до вентилатора и климатика", добавя той.

Можем ли да се заразим от спортуващи на открито?

Според експерти, и при срещите или разминаването със спортуващи - например тичащи хора, които само преминават бързо край нас, рискът от зараза е нисък. "Дори и разстоянието ни до тях да е малко", успокоява изследователката на аерозолите Биргит Венер. Обикновено са нужни поне няколко минути контакт без необходимата дистанция, за да се стигне до инфекция. Затова дори играта на футбол или баскетбол на открито е безопасна. Проблемът възниква, когато се използват общи кабини за преобличане и тоалетни. Това са опасните зони и там трябва редовно да се проветрява.

Една нидерландска студия от миналата година обаче твърди, че би трябвало да се пази значително по-голяма дистанция от спортуващи. Учените препоръчват да спазваме например до 20 метра разстояние от каращи велосипед. Техните резултати обаче са оспорвани, защото проучването е проведено в специален вятърен канал, а не в реални условия.

По-опасни ли са срещите с пушачи?

Ако се спазва необходимата дистанция, пушачите не са по-опасни от останалите, казва експертът по аерозолите Герхард Шойх. "При пушенето не се отделят повече аерозоли", казва той. Експертите потвърждават само това, че пушачите по-принцип имат по-висок риск да прекарат тежка форма на Ковид-19, ако се заразят с коронавируса.

Има ли смисъл да носим маски на открито?

Там, където не е възможно да се спазва необходимата дистанция, има смисъл от носенето на предпазни маски и на открито. Особено на места, на които се събират по много хора. По време на концерти на открито, например, или когато човек чака на автобусната спирка или на някаква друга опашка - там определено има смисъл от маски, единодушни са експертите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари