Мобилизацията и емиграцията ще сринат пазара на труда в Русия

0
От обявяването на мобилизацията страната е загубила около 1% от работната си сила
От обявяването на мобилизацията страната е загубила около 1% от работната си сила Снимка: БГНЕС / Архив

От обявяването на мобилизацията страната е загубила около 1% от работната си сила

Експертите отбелязват, че проблемите ще се задълбочат, тъй като най-често за чужбина заминават висококвалифицираните специалисти, пише "Коммерсантъ", цитиран от Cash.bg, позовавайки се на анализатори и оценки, които се обсъждат в правителството. 

Така например, Центърът за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози (CMASF) отбелязва, че несигурните бизнес перспективи създават рискове за пазара на труда. Предприемачите не знаят какво да очакват, така че не бързат да наемат нови служители. Според статистиката предлагането на работни места е намаляло с 16,7% през юли и с 18,4% през август, тоест, още преди мобилизацията. 

В момента изтичането на трудови ресурси в резултат на миграцията и първата вълна на мобилизацията се оценява на 700 000 души. Цифрата продължава да расте и може да доведе до недостиг на работна ръка, особено в сферата на услугите.

Същевременно, властите реагират със закъснение. В момента на финален етап е само първият пакет от решения, които трябва да облекчат бизнеса. Още тази седмица мерките трябва да проработят, но се отчита липсата на готовност пред проблемите, които мобилизацията причинява на бизнеса - от неизпълнение на договори, до риск от затваряне на предприятия.  

Бизнес асоциациите настояват властите да подкрепят бизнеси, които са най-уязвими от мобилизацията. Лобистки групи в политическите среди обаче, се обявиха против прякото подпомагане на засегнатите предприятия, а настояват помощта да се изрази в държавни компенсации за мобилизираните, което ще освободи бизнеса от това задължение.

Същевременно в Министерството на отбраната се трупат молби за отлагане на мобилизацията за водещи специалисти с решаващо значение за съответния бизнес. Обсъждат се и квотите за предприятията, така че в резултат на мобилизацията да не се стигне до пълно обезлюдяване на някои компании. Междувременно, руснаците опустошават банките, изтегляйки от началото на мобилизацията над 600 милиарда рубли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    ASKk
    Подобни американски пропагандни "новини" са очаквани! Все пак американците изкупуват медии по цял свят, за да залеят света с пропаганда, както беше с ковид измислицата!
  • -1
    1
    uha
    vijte kolko sa zle zlite rusnaci, puk vijte ni nie dobriq zapad kolko sme dobri.. pak propaganda i indoktrinaciq
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари