Многохиляден протест изпълни центъра на Лисабон

0
В Португалия скандират за по-високи заплати и ограничаване на цените на храните
В Португалия скандират за по-високи заплати и ограничаване на цените на храните Снимка: ЕПА

В Португалия скандират за по-високи заплати и ограничаване на цените на храните

Хиляди протестиращи днес се стекоха в центъра на Лисабон, за да поискат по-високи заплати и пенсии, както и намеса на правителството за ограничаване на покачващите се цени на храните, които според тях задушават и без това ограничените им доходи, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа и официалните данни показват, че повече от 50% от португалските работници получават по-малко от 1000 евро на месец през миналата година, а минималната заплата е само 760 евро на месец.

По данни на Евростат минималната работна заплата в Португалия - измерена по паритет на покупателната способност, а не по текущи цени - през 2023 г. е 681 евро на месец, което е 12-тото най-ниско ниво от 15-те държави от Европейския съюз, в които има минимални заплати. В сравнение с нея в Полша минималната работна заплата е 726 евро, в Гърция 775 евро и 798 евро в Испания.

Най-големият португалски синдикат CGTP, който свика протестите, призовава за увеличаване на заплатите и пенсиите с най-малко 10% и иска от правителството да наложи тавани на цените на основните хранителни продукти.

Португалският министър на икономиката Антонио Коща Силва изключи вчера възможността за каквато и да е правителствена намеса за спиране на покачването на цените на храните, тъй като според него пазарът е най-добрият механизъм за определяне на цените.

От 1 януари заплатите на държавните служители са се увеличили средно с 3,6% спрямо 2022 г., а тези в частния сектор нараснаха с 5,1%, докато пенсиите се повишиха с максимум 4,83%, показват данните на държавната администрация.

Инфлацията в Португалия се забави до 8,2% през февруари от 8,4% предходния месец. Цените на непреработените хранителни продукти, като напр. плодове и зеленчуци, нараснаха с 20,11%.

Година след като премиерът социалист Антонио Коща спечели мнозинство в парламента, той е изправен пред улични протести и стачки на учители, лекари, железопътни работници и други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    МРЗ България.
    Година: 2023; Месечна: 780.00 лв.; Часова: 4.72 лв.; Период: 01.01.2023 ‑ .... Пък тука всички сме доволни!? Никой не стачкува!?
  • 5
    2
    д-р Менгеле
    Ниски им били заплатите? Не можели да си плащат сметките? Нямали какво да ядат? ЕБАЛ СЪМ ГИ! Обаче имаха пари да *ваксинират* почти 98% от тъпото си население и да напълнят гушите на Урсула и €врочиновниците в Брюксел? Е, нека сега се кефят на „стадния“ си имунитет! СТАДО ОВЦЕ! Бе-е-е-е-е-е! _______https://debati.bg/v-portugalia-veche-nyama-koy-da-se-vaksinira/
  • -1
    1
    ...
    С Раша ще се ебавате ли ? пппррсстттт в пясъчникаа.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари