Млади родолюбци сведоха глави пред Мемориала „Военна гробница“

0

Участници в клуб „Родолюбие“ от Ценово се преклониха пред подвига и саможертвата на хилядите военни, дали живота си за свободата на България.

Те посетиха Мемориала „Военна гробница 1916“ край Тутракан. Младите ценовски родолюбци сведоха глави пред паметника на загиналите и отдадоха почит с минута мълчание. „Дейността на клуба е целогодишна. Особено активно разгръщаме нашите инициативи, когато учениците са във ваканция. Единствено в община Ценово се организира лятната академия „Родолюбие“. Оптимисти сме, че през лятото участниците в клуба отново ще се включат с желание в заниманията на Академията“, сподели ръководителката на клуба Камелия  Леонова. Повечето от инициативите се реализират съвместно с  областната и общинската организация на РСОСЗР. И сега структурата на запасното войнство пое изцяло транспортните разходи. В пътуването до Тутракан се включиха и представители на Дамския клуб на запасните.

Младите патриоти от Ценово участваха и в ритуал, който ще запомнят за цял живот. Те издириха наследниците на Иван Нецов от село Долна Студена. Мъжът е служил в 48 полк и загинал по време на боевете от Тутраканската епопея. Името му е вградено в пантеона на безсмъртието на загиналите за свободата на Майка България. Членовете на „Родолюбие“ положиха венец и цветя пред паметника.

Любознателността на момичетата и момчетата от Ценово беше изцяло задоволена с посещенията им в Историческия музей, в Музея на дунавския риболов, с интерес разгледаха реставрираните къщи в етнографския комплекс „Рибарска махала“, по алеите на Дунавския парк релаксираха с продължителна разходка. Тутраканци, излезли на разходка, бяха приятно изненадани от кръшните народни хора, които представляват своеобразната запазена марка за членовете на клуб „Родолюбие“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари