Младежи пасат овце през ваканцията, вместо да ходят по заведения

3
Учениците са заети с работа от сутрин до 12 часа вечерта!
Учениците са заети с работа от сутрин до 12 часа вечерта! Видео: Агро ТВ

Младежи пасат овце през ваканцията, вместо да ходят по заведения.

Тийнейджъри от Павликенско от сутрин до вечер са заети в животновъдните ферми и личните стопанства на родителите си през лятната ваканция.

Ученици от Професионалната гимназия по аграрни технологии "Цанко Церковски" в Павликени изкарват на паша овце и биволи, доят и стрижат животните, вместо да прекарват почивката си по басейни и по дискотеки, предава Агро ТВ.

Освен, че се трудят неуморно в животновъдството, учениците показват знания и талант и печелят призови места в състезанието „Млад фермер“.

17-годишният Бойко Байчев е посветен на  отглеждането на животните в личното стопанство на родителите си в село Недан.

Семейството ми се занимава с животни от много отдавна. Баща ми от малък се занимава, също и аз така започнах. С него се запалих и решихме да увеличим животните. Имаме три малачета две телета, една крава, 20 овце и една кобила. През лятото сутрин рано ставаме, изкарваме ги докато заредим, зареждаме, после ги вкарваме вътре за доене. Ами за овцете- трябва да се поддържат- стригане, разкарване на паша и доене!“, разказва Бойко.

 

За разлика от други свои връстници, тийнейджърът събирал пари не за да си купи телефон или лаптоп, а да отглежда овце.

„Миналата година, като бяхме на училище, събирах си пари- майка ми и баща ми когато ми даваха пари за закуска, и аз си отделях от тях и си събрах и си закупих две агнета от тях и се увеличават!“, споделя той и допълва, че по-късно овцете пък родили агънца.

Родителите на момчето от малък го възпитават на труд и любов към животните и го подкрепят в избора му да се посвети на животновъдството.

„Моят син виждам, че има мерак да гледа животни животни, винаги сме го подкрепяли и мисля да му сбъдна мечтата!“, споделя  баща му Бисер Байчев.

И друг възпитаник на аграрната гимназия се е посветил на тежкия и непосилен труд на отглеждането на животни.  Заедно с брат си, 16-годишният Цветомир Неделчев цяло лято пасе стадото от 400 овце.

Родителите му имат овцеферма също в село Недан. От 20 години се занимават с овцевъдство и синовете им са израснали с натовареното ежедневие на животновъдите.

 

Първо доим, после ги изкарваме на паша, цял ден това ни е работата, по обяд метем и обора.  Доим ги към пет часа до към шест и ги пускаме до 12 вечерта!“, разказва лаконично Цветомир.

Момчето споделя, че от години умее да дои овцете, да ги стриже и да прави домашно сирене. За да продължат семейния поминък, момчетата са избрали паралелка „Механизация на селското стопанство“ в Гимназията по аграрни технологии. В тънкостите в животновъдството ги въвежда тяхната преподавателка, която е зоотехник по професия – Николинка Иванова.

 

Нашият регион е такъв, че може да се отглеждат всички видове животни. Основно е застъпено овцевъдство, говедовъдство и козевъдство. В нашето училище има ученици със семейни ферми, които отглеждат овце, участват в прибирането на фуражите, участват в отделните манипулации- доене, хранене. По време на агнилната кампания също вземат участие!“, разказва Николинка Иванова.

 

 

Още, щом постъпил в осми клас, Бойко Байчев впечатлил учителите със своя засилен интерес към животновъдния отрасъл. Тъй като бил много любознателен и прилежен по предмета “Животновъдство” и затова, без колебание през миналата година избрали него да да участва от името на гимназията в състезанието „Млад фермер“ .

“Това дете още от идването си в училище го забелязахме, че има влечение към животновъдството. Той непрекъснато идваше покрай мен и питаше: този фураж какъв е, защо се използва точно този, защо се комбинират тези фуражи, каква ецелта, как можем да повишим млечност…как можем да увеличим прираста на животните. И по този начин аз реших, че това дете има любов към животните и когато трябваше да направим подбор за състезанието той се прояви като един от много заинтересовани и много отговорно се представи на състезанието. Участвахме в Добрич, където спечелихме второ място отборно , а трето място заслужено взема Бойко с двата модула „доене“ и „разпознаване на фуражи“.“, разказва Николинка Иванова.

„Изпратиха ме, благодарание на г-жа Николинка Иванова, аз първоначално не желаех да участвам, защото беше много притеснително и не знаех как ще се справя… Но тя ме надъха , подкрепи ме и се реших да пробвам. Първият ден като отидохме, направо вечерта отидохме да доим крави, а на следващия ден беше разпознаването на фуражи сутринта на тоя ден беше награждаването.“, си спомня Бойко.

Гордеем се много! Почти цяло село знае, че ще го снимат тук, и във вестниците го имаше сниман!“, споделя развълнуван баща му.

 

 

Не само Бойко и Цветомир, но и техните братя са свързани с Професионалната гимназия по аграрни технологии. Те споделят, че са отдадени на животните и след като завършат образованието си, ще продължат да работят в семейните животновъдни стопанства, като мечтата им е да ги увеличават.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари