Младеж, болен от диабет, пробяга 100 километра!

0
22-годишният Захари може да е първият диабетик в света с такова постижение
22-годишният Захари може да е първият диабетик в света с такова постижение Видео: BULGARIA ON AIR

 

22-годишно момче от Горна Оряховица може да е първият диабетик в света, пробягал близо 100 километра.

Захари Николчев вече пет години се бори със заболяването, но въпреки това не е спирал да спортува, информира BULGARIA ON AIR.

Той казва, че от както се помни винаги се занимавал със спорт. Животът му се преобърнал преди пет години, когато бил едва на 17.

"Изведнъж започнах да отслабвам и за около 30 дни изгубих повече от 20 килограма. Откриха ми диабет "Тип 1". Нелечим. Инсолинозависим!", споделя момчето.

Още тогава лекарите категорично му забранили всякакво физическо натоварване и най-вече спорта, заради което трябвало да промени изцяло ежедневието си. 

"Това означава, че започваш да водиш живот на един 70-годишен старец. Всичко ти е забранено и самият ти не се чувстваш подготвен да направиш каквото и да било. Около година бях в депресия, на легло. Съкращението на мускулите не ми позволяваше да се изправя", разказва още Захари.

Огромни усилия и воля били необходими на Захари да се изправи отново на крака и сам да извърви първите няколко стотин метра пеш. А година по-късно започнал да бяга, всеки ден по няколко километра, докато в един момент започнал сам да си прави маратони, пробягвайки десетки километра за няколко часа.

В края на миналата седмица пробягал разстоянието от дома си в Горна Оряховица до Бяла, Русенско, и обратно, а с това постижение твърди, че е първият диабетик в света, тичал 94 км.

В момента Захари е студент по политология във Великотърновския университет и освен, че не спира да мечтае, той си поставя и амбициозната задача скоро да подобри рекорда на Гинес за най-дълго разстояние пробягано от здрав човек.

Източник: BULGARIA ON AIR
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари