Млада жена от Русе се оказа с COVID-19 без направен тест

26

Зорница посетила болницата заради алергия от цъфтящи липи

Млада жена твърди, че е посетила болницата в Русе заради алергия от цъфтящи липи и затруднено дишане, а си тръгнала с амбулаторен лист за коронавирус

Млада жена се оплака, че е диагностицирана с коронавирус без да ѝ бъде направен тест.. Тя посетила болницата в Русе заради алергия от цъфтящи липи и затруднено дишане. От лечебното заведение я попитали дали иска да лежи в болницата 10 дни, но тя отказала. Лекарите ѝ дали да подпише амбулаторен лист, но жената не погледнала какво подписва заради неразположението.

"Отидох в болница Медика Русе, (спешно отделение) на 28.06, защото имам алергия от цъфтящите липи, която се беше влошила и ми се беше надуло гърлото, в следствие на което имах затруднено дишане. Преди да отида си измерих температурата, която беше 36,6.

Когато отидох ми измериха температурата, и ме попитаха дали ще лежа в болницата при което естествено отказах, и ми казаха че трябва само да подпиша амбулаторния си лист и да се прибирам и ако желая да ми бъде направен тест трябва да лежа 10 дена в болницата. И понеже не бях в състояние да чета нещата в амбулаторния лист, а придружителя ми не беше допуснат вътре го подписах набързо и тръгнах.

След като се прибрах видях, че имам диагноза Ковид-19 без направен тест. На следващия ден отидох да си направя дадения тест, разбира се в лаборатория, защото не искам да лежа 10 дена в болница без да има за какво, и той е отрицателен.

Искам всички да разберат как точно се поставят диагнози и защо случаите с Ковид 19 с всеки изминал ден се увеличават!", споделя във фейсбук Зорница Алексиева, която дори прилага документите от диагнозата и отрицателния тест.

Справка в сайта на лечебното заведение показа, че д-р Едис Реджеб - лекарят, прегледал момичето, е всъщност специализант по кардиология, пише FROG NEWS.

Остава въпросът защо кардиолог преглежда човек с алергия. Спорно е също и защо на листа няма предписано лечение, ако пациентът е бил в по-критично състояние. 

Възможността нещо подобно да се случва обаче вече е твърде голяма. Причината - от всевъзможни места граждани разказват за медицински своеволия и ситуации, при които диагноза COVID-19 се лепва на всеки, а коронавирусът е причина за смърт при мнозина. Дори предлагат и пари на опечалените близки, ако склонят да сложат покойника в графа “жертва на COVID-19”.

В амбулаторния лист обаче прави впечатление и номерът на поставената диагноза - МКБ U07.1. Справка в Националния център по обществено здраве показва, че всъщност това са реални кодове, въведени от Световната здравна организация за отчитане на COVID-19.

Ето и какво пише:

Използвайте този код, когато COVID-19 е потвърден чрез лабораторно изследване, независимо от тежестта на клиничните признаци или симптоми. При необходимост от идентифициране на пневмония или други прояви, използвайте допълнителен код.

Не включва:

коронавирусна инфекция, неуточнена локализация (B34.2)

коронавирус като причина за болести, класифицирани другаде (B97.2)

Тежък остър респираторен синдром [SARS], неуточнен (U04.9)

.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари