Митрополит Наум: В освободителния ден всички са се насочили към катедралата "Света Троица"

1

На 20 февруари 2021 г. тържествено беше отбелязана 143-годишнината от освобождението на Русе от турско робство.

По традиция, възпоменателното тържество се проведе в Пантеона на възрожденците в града, който беше основно реставриран през 2020 г.

Слова произнесоха: г-н Пенчо Милков, кмет на Русе, г-н Андрей Громов, консул на Русия в Русе, проф. Николай Ненов, директор на историческия музей в Русе, и други.

Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, заедно със свещеници от престолния си град, отслужи панихида и молебен, а в словото си след това отбеляза:

Днес се изпълват 143 години от Освобождението на нашия град от турско робство, което събитие има не само местно, но и национално значение, защото с падането на силната русенска крепост се завършва една от важните стратегически цели на Руско-турската война. Русе е освободен броени дни преди подписването на Сан-Стефанския мирен договор, което за наша радост става по съвсем мирен начин, а в радостния освободителен ден и освободители и освободени, се насочват към Катедралата „Св. Троица“, където благодарят на Бога за даруваните победи и свобода.

Както многократно сме изтъквали, свободата ни не беше изолиран акт, а следствие от огромните усилия на българския народ и положителен резултат след учредяването на Българската екзархия – очертала за пръв път етническите граници на нашия народ.

Вечна да бъде паметта на всички български патриоти, опълченци и чуждестранни воини, които дадоха живота си за нашата свобода, за да се въздигне Третото българско царство от пепелта на забравата. Нека с Божия помощ укрепваме и утвърждаваме българската държавност и суверенитет, като полагаме усилия, всеки според възможностите си, и за въздигането на нашия красив крайдунавски град!”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари