Митрополит Наум в Каран Върбовка: Поканили сме дядо Теодосий от Румънската православна църква

2
Светата обител се посещава от много румънци, за които е интересно наличието на извор със светена вода
Светата обител се посещава от много румънци, за които е интересно наличието на извор със светена вода Снимка: Русенска митрополия, архив

Манастирът "Света Марина" в русенското село Каран Върбовка, който днес отбелязва храмовия си празник, привлича румънски поклонници заради извора със светена вода - т.нар. "лековито аязмо".

В Светата обител сега се извършват ремонти, а след като приключат, комплексът ще е още по-привлекателен. Идеята е там да се организират летни лагери за деца и обучителни курсове за свещеници, каза в интервю Русенският митрополит Наум.

На днешния ден църквата прославя паметта на Света Марина, загинала мъченически за Христовата вяра в Антиохия Писидийска през IV век, по време на гоненията на император Диоклетиан срещу християните.

"Празникът ще посрещнем с богослужение. Поканили сме и архиепископа на Томи (Констанца) дядо Теодосий от Румънската православна църква. През годините - особено през последните три-четири години, манастирът "Света Марина" беше открит за румънските православни християни, които за моя изненада нямат т.нар. "агиазма" - извор със светена вода, в църквите и манастирите си. За тях беше много интересно наличието на такъв извор в манастирската църква. Сега Светата обител се посещава от много румънци", обяснява Русенският митрополит Наум, цитиран от БТА.

По време на празника ще бъде направен и курбан за здраве, ще се отслужи водосвет.

Манастирът притежава частица от мощите на Света Марина. Тя е била подарена от Неврокопския митрополит Натанаил и е донесена от манастира "Св. Марина" в Ксилотимбу, Кипър.

По думите на Негово Високопреосвещенство заради ремонтните дейности и пандемията Светата обител е посещавана от по-малко от миряни.

"Дълго време вървят ремонтни и възстановителни дейности в манастира. Преди около седем години завърши първият етап от реставрацията на жилищната част. След това кандидатствахме с нов проект. Възстановява се оградата около манастирския храм, облагородява се и пространството. В началото на годината правителството на Бойко Борисов отпусна 400 000 лева за довършителни работи в манастира", обясни Русенският митрополит.

Ремонтират се жилищните блокове в непосредствена близост до Светата обител, които едно време са се използвали за начално военно обучение. Те са собственост на Русенската митрополия и почти са готови.

Корпусите са два с общо 20 стаи. Ще разполагат и с голяма зала за конференции. Идеята е през лятото там да се организират детски лагери, както и курсове за свещеници за повишаване на квалификацията - обучение по църковно пеене, литургика, омилетика, богослужение.

В манастира ще има курс за църковни певци

"Нещо, което е много важно и е свързано с дейността на свещениците, е, че има голям недостиг на църковни певци, а те изнасят на плещите си почти цялото богослужение", обясни митрополит Наум.

Той даде пример, че може да се организира певчески курс за желаещи от Русенската, Доростолската и Варненската и Великопреславската митрополии.

"Трудно е. Пеенето в храм е ангажимент, който не всички са готови да поемат. Защото има сутрешно богослужение от 8.00 часа и вечерно богослужение от 17.00 часа. Човек трябва да бъде много отговорен и с отношение към църквата и вярата, за да поеме тази задача - да присъства винаги и на мястото си като певец и човек, който ще украси богослужението", обясни Негово Високопреосвещенство.

Митрополитът казва, че в Русе въпросът с църковните певци е решен. По-трудно е по селата, но там се намират "благочестиви жени, които са се научили да пеят".

По думите му има прекрасен хор в храма "Свети Николай Чудотворец" в Разград. Той е най-добрият в Русенска епархия. Хорове има също в катедралния храм "Света Троица" в Русе, както и в още няколко църкви в крайдунавския град.

Русенският митрополит казва, че заради ограничените бюджети към момента е трудно да се мисли за отделяне на повече средства за заплащане на църковните певци.

"Например, голяма част от църковните певци в Гърция се занимават с частен бизнес и разпределят така работата си, че да имат време и за едното, и за другото", обяснява Русенският митрополит и се връща отново към ремонта в манастира "Света Марина", който вероятно догодина ще приключи.

"Надяваме се, като приключат строителните дейности, хората да идват и да остават за ден-два в манастирския комплекс, да припознаят отново Светата обител като място за поклонение, за оставане насаме със себе си и със Света Марина", заяви Русенският митрополит Наум.

По думите му мястото е приказно, но понякога не е достатъчно само да има желание, а начинанието трябва да бъде подкрепено.

"Идеи за облагородяването на манастира има много, но за изпълнението им е нужно време. Слава Богу засега срещаме подкрепа и от различни хора и организации", заяви Русенският митрополит Наум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари