Митничар е участвал в трафика на хероин във Варна

0
Арестуван е и собственикът на фирмата получател на наркотика
Арестуван е и собственикът на фирмата получател на наркотика Видео: БНТ

Арестуван е и собственикът на фирмата получател на наркотика

Пратка с рекордно количество хероин беше заловена на пристанище "Варна Запад". По първоначални данни наркотикът е с висока чистота и пазарна стойност до 36 милиона лева. Пакетите са били укрити в ролки с покривна изолация. Според разследващите България е била само част от пътя на наркотика, а не крайната му дестинация, информира БНТ.

На 7-и февруари на пристанище "Варна Запад" пристига корабът, превозил пратката с хероин. Във Варна той пристига, след като бил в пристанища в Обединените арабски емирства и в Текирдаг. На 9 февруари за митническа проверка са селектирани контейнери, които при първоначалната рентгенова проверка не показват отклонения. След анализ на риска заради страната на произход на товара, е направена и проверка с митническо куче, а след това през рентген минава цялата стока в контейнерите.

Контейнеровозът с наркотика пристига у нас от Дубай. Според документите страната на произход на товара е Иран, а крайната цел - България.

В четирите контейнера са натоварени 400 рула битумна изолация. Първоначалната проверка не показва отклонения в теглото на товара, но при отварянето митничарите констатират, че част от ролките нямат обозначения на производителя като останалите.

Открити са 71 ролки с тайници, а в тях са укрити 487 пакета с хероин. Откриването им е прецедент за страната ни, подчертаха митническите служители, участвали в операцията.

Във Варна пристигна и главният прокурор Иван Гешев.

"Това е първото количество хероин, което ние успяваме да открием и заловим на морска граница, пристигнало по море с контейнери. Агенция "Митници" нямат други такива случаи", заяви зам.-главният директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване" Светослав Владимиров.

Разследването установява, че получателят е българска фирма, вписана в търговския регистър в Шумен, но работеща в Търговище. Освен 35-годишния собственик на фирмата, е задържан и още един мъж - митничар на 45 години.

"Установява се нелогичен интерес от страна на митнически служител от митническо бюро от Търговище. Естествено, това, въпреки че е неприятна част от целия случай, не значи, че колегите не са си свършили работата", допълни Владимиров.

Заловеният хероин е 401 килограма. По цени за нуждите на наказателното производство цената му е от 26 до 36 милиона лева, пазарните са двойно и дори тройно по-големи.

"Вероятно не е предназначено за България, за българския пазар. Така че нашата работа продължава за дестинацията, начините за транспортиране и всички останали факти за този случай", коментира апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Собственикът на фирмата и митническият служител са задържани за 72 часа. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари