Мистериозен обект се разби на Юпитер

0
Любителските фотографи по целия свят са уловили ярката светкавица на явление, което изглежда като въздействие в горните атмосферни слоеве на Юпитер
Любителските фотографи по целия свят са уловили ярката светкавица на явление, което изглежда като въздействие в горните атмосферни слоеве на Юпитер Видео: SLA astronomie54

Събитието е било уловено случайно от камери на астрономи аматьори

На нашата планета Земя са разположени много камери - професионални и любителски - насочени към Слънчевата система, които наблюдават нейните части за събития, които биха могли да ни помогнат да разберем миналото на планетата ни и евентуално бъдещето й. Именно една от тези камери е уловила напълно случайно и непланирано събитие, определено от астрономите като рядко и вълнуващо, предаде NOVA.

Множество камери на Земята са засекли нещо много голямо, което удря Юпитер на 13 септември. Любителските фотографи по целия свят са уловили ярката светкавица на явление, което изглежда като въздействие в горните атмосферни слоеве на Юпитер. Ако бъде потвърдено, това ще бъде едва осмото подобно събитие, наблюдавано на Юпитер, откакто кометата Шумейкър-Леви 9 се сблъска с газовия гигант през 1994 година и влезе в историята, осигурявайки първото по рода си директно наблюдение на две тела, които се сблъскват в Слънчевата система.

Като най -голямата планета в Слънчевата система, гравитационното влияние на Юпитер означава, че е планетата е най-силно засегната от подобни сблъсъци, но ние просто рядко виждаме тези сблъсъци.

Астрономите-аматьори са насочили своите телескопи и камери, сочещи към небето, улавящи повечето от събитията, записани досега, включително астероид или комета, ударила газовия гигант през 2016 година и сблъсък на астероид през 2019 година.

Всъщност сблъсъкът през 2019-та година позволи на астрономите да изчислят колко често Юпитер е удрян от нещо достатъчно голямо, за да създаде светлина, видима от Земята. Смята се, че около 20-60 обекта се разбиват на планетата всяка година, така че настоящият, който е едва осмият регистриран, показва колко рядко всъщност улавяме тези събития.

Разбира се, половината от тези сблъсъци се случват от другата страна на газовия гигант и са краткотрайни, продължават само секунди, когато космическите скали изчезват в атмосферните слоеве на Юпитер, изгаряйки бурно и произвеждайки светлината. Ако пропуснем светкавицата, други явления на въздействие, като разкъсване на облаците, често се маскират от ветровете и въртящите се облачни слоеве около масивната планета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари