Мис Русе: Има един предразсъдък, че хубавите момичета са глупави

6
Светлозара Димитрова вече има няколко челни места в олимпиадите по статистика и по физика
Светлозара Димитрова вече има няколко челни места в олимпиадите по статистика и по физика

Новата Мис Русе Светлозара Димитрова опровергава стереотипите, че едно момиче не може да бъде интелигентно, ако се интересува от мода и външния си вид

"Напротив, трябва да има баланс между двете", казва 17-годишната носителка на короната за 2021 година в интервю пред вестник Утро. И има достатъчно основания - освен победителка в първия си моден конкурс, ученичката в МГ „Баба Тонка“ вече има няколко челни места в олимпиадите по статистика и по физика.

- Поздравления за победата! Разкажете малко повече за себе си?

- Аз съм на 17 години и уча в МГ „Баба Тонка“, в паралелка по биология и химия и за мое удоволствие досега съм завършвала с пълен отличен успех. 

- Освен в конкурса „Мис Русе“, имате ли други изяви в тази сфера?

- Това беше първият ми подобен конкурс. Иначе досега съм стигала до национални кръгове на олимпиади по статистика, там е отборно и последните три години нашият отбор винаги се класира на първо място, а тази година бях на второ място на областния кръг на олимпиадата по физика, а на седмо в олимпиадата по философия.

- Как решихте да участвате в конкурса за красота?

- Исках да участвам в конкурса от доста време, но нямах навършени години. Миналата година пък избрах да не се запиша заради вируса. Тази година всичко се случи много спонтанно,  за мой късмет бяха удължили срока и се записах в последният ден. Кастингът беше в неделя в 17 часа. Отидох, но преди това доста се чудех всъщност дали да го сторя и въобще това моето нещо ли е.

- На какво се дължаха тези колебания?

- Просто това беше нещо ново за мен и предизвикателство. Подтикна ме да участвам госпожата ми по философия от училище Миглена Дамянова, защото тя постоянно казва, че естетиката е изключително важна част от живота. Мисля, че този конкурс ми даде възможност да покажа и външната си красота, освен знанията си.

- Разкажете ни малко повече за самото събитие, как премина то?

- Честно казано, малко спомени ми останаха от самата вечер, защото всичко мина толкова бързо и беше вълнуващо преживяване. Имаше три кръга с обикновени/спортни дрехи, един с бански костюми и един с официални рокли. Именно последният ми беше любим, защото винаги съм искала да облека такава рокля. 

- Имаше ли спортсменско отношение между участничките и успяхте ли да се сприятелите?

- Да, бяхме в много добри отношения и си помагахме постоянно.  Нямаше никаква завист. Ние сме близки по години, повечето момичета също бяха на 16-17 години.

- С какви очаквания се включихте в конкурса?

- Честно казано, имах някаква надежда за първо място, но очаквах повече второ или трето. Когато обявиха победителките на тези места, останах малко разочарована, защото си мислех точно за една от двете позиции. Изненадах се, когато аз спечелих.

- С какво си тръгнахте от този конкурс, освен с короната?

- На първо място си тръгнах с много приятни емоции и нови приятелства. Той беше едно предизвикателство пред мен самата и мисля, че успях да си тръгна със самочувствие, че съм постигнала нещо различно извън сферата на образованието ми.

- Имате ли амбиция да продължите да се развивате в модните среди в България?

- Да, една от мечтите ми е да се занимавам с мода и дизайн. Надявам се сега след този конкурс да мога да продължа в тази насока. Разбира се,  най-голямата цел сега е Мис България и се надявам да представя нашия град достойно.

- А какви са вашите амбиции след завършването на средното ви образование? Все пак имате и изяви в сферата на математиката, а профилираната паралелка в Математическата гимназия с биология и химия обикновено излъчва много лекари.

- Според мен да си лекар е изключително отговорно и понякога нещата, с които се сблъсква един лекар, са много трудни да се понесат психически. Затова съм се насочила към медицинска физика - съвкупност от математика, физика, химия и биология, точно това, което аз харесвам. План „Б“ е да стана учител по математика или физика. 

- Изглежда сте разделена между двете мечти. В живота понякога се стига до подобен кръстопът, вие накъде бихте поели, ако ви се наложи да избирате?

- За да успее един модел, трябва да се занимава от 16-17 годишна възраст, на която съм и аз. Ако трябва да избирам, бих избрала това, а след години, когато се пенсионирам примерно от модната сцена, бих подновила интересите си към математиката и физиката

- В такъв случай кои са вашите модни вдъхновения?

- Адриана Лима на първо място като модел, както и моделите на „Виктория Сикрет“. Като дизайнери на първо място „Шанел“, Донатела Версаче и Карл Лагерфелд, обожавам го. Имам щастието да притежавам негови дрехи и обувки и дизайните му наистина са уникални.

- Обратно към конкурса, как реагираха вашите родители и близки?

- Не бях казала на никого, че се записвам. Моите родители разбраха на следващият ден, когато им казах, че съм одобрена за кастинг. Съучениците ми разбраха в деня на самия кастинг, както и мои учители. Може би един от първите хора, на които споделих, бе учителката ми по математика Даниела Цветанова, която допринесе много за решението ми, както и за любовта ми към математиката. Тя ме научи, че математиката е навсякъде около нас.

- А освен позитивните емоции имаше ли негативни реакции?

- Има един обществен предразсъдък, че хубавите момичета са и глупави. Това исках да опровергая. Когато някой спечели, обществото се насочва против него - не само в конкурс за красота, ами въобще някой, като успее. Засега имам щастието да не съм срещала негативни реакции, но не мисля, че подобни предразсъдъци трябва въобще да съществуват. Не може да се съди по корицата за една книга. Има един цитат на Алберт Камю „Какво е щастието, ако не хармония между човека и живота, който води!?“. Мисля, че човек винаги трябва да намира хармония и баланс във всичко - включително вътрешната и външната красота.

- А вие чели ли сте Албер Камю и той ли е част от интереса ви към философията, за който вече споменахте?

- Споменахте също така, че сте до известна степен естет по душа и ценител на модата, как оценявате в такъв случай модерните стандарти за красота, които се налагат от Инстаграм модели?

- Много млади момичета им подражават, а има една лоша тенденция да се публикуват обработени снимки. Така се изгражда един грешен модел. А аз съм останала с впечатлението, че в такива случаи много често на живо виждаш някого от Инстаграм и оставаш разочарован, защото не можеш да повярваш, че е същият човек.

- Какви са вашите стандарти за красота?

- Красотата за мен е много обширно понятие. Стандартите за красота не са същите, каквито са били преди 100 години. И мисля, че всеки има нещо красиво в себе си и не бива момичетата да се слагат под общ знаменател. Честно казано, за себе си съм доста критична, когато става дума за мен. И в училище и за външния ми вид - 
винаги се стремя да гледам малките детайли и да се доближа до, така да се каже, перфектното.

- В такъв случай как възприемате стандартите за красота, на които момичетата в един конкурс трябва да отговарят. Последните години в света на модата има голяма дискусия по въпроса - какво мислите вие?

- Аз гледам от професионална гледна точка. Модата е нещо, с което искам да се занимавам, и съм наясно със стандарта, на който момичетата трябва да отговарят. 

- Последно - като победителка и Мис Русе 2021 какво послание искате да отправите към други млади момичета?

- Да се харесват такива, каквито са. Да не се влияят от негативните коментари на другите, а да правят това, което им носи щастие. Ако ги влече модата, нека не се отказват от мечтите си, струва си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари