Мините, заложени от ГЕРБ

4
Пламен Стоилов заложи истинска финансова бомба пред новия кмет на Русе
Пламен Стоилов заложи истинска финансова бомба пред новия кмет на Русе

Новият кмет на Русе наследява от ГЕРБ бюджетна дупка от 4.5 милиона лева.

Безводието в Перник, заложено от управляващи от ГЕРБ е само парче от един миниран пъзел в цялата страна - Новият кмет на Русе наследява от ГЕРБ бюджетна дупка от 4 милиона и 500 хиляда лева.

Толкова ще бъда разликата между приходите и разходите на общината, ако до края на годината не се вдигнат местните данъци и такси.

Пенчо Милков заяви, че е поискал лична среща с премиера, тъй като догодина предстои двойно увеличение на ставката за депониране на отпадъци от 57лв на тон на 95лв. Това ще удвои задълженията на общината към Министерството на околната среда и водите и от три милиона годишно те ще нараснат на 5,9 милиона. За компенсация общината на свой ред ще трябва да вдигне данъка на колите на местните жители. Мярка, която Пенчо Милков се опитва да предотврати на всяка цена.

Проблемът е в това, че общината не е изградила сепарираща и компостираща инсталация за битовите отпадъци. От Брюксел настояват във всяко населено място да има такава. Това е пропуск на кмета на ГЕРБ, Пламен Стоилов, който за осемгодишно управление не се е съобразил с европейските наредби и не е изградил нужните инсталации за преработка на отпадъците. Пенчо Милков възнамерява да построи до 2023 година компостираща инсталация и сепаратор, но дотогава общината ще бъде принудена да плаща двойни ставки и да ги взима от джобовете на данъкоплатците. По този начин с бездействието си досега ГЕРБ залагат истинска финансова бомба пред новия кмет на Русе, предаде Българска свободна телевизия.

Държавата не може да нарушава европейските правила и регламенти, следователно при липсата на необходимите инсталации за преработка на отпадъците сме длъжни да плащаме по-високи ставки. Но Парламентът би могъл да подпомогне общините с увеличаване на годишния им бюджет, така че да не се налага вдигане на местните данъци и такси. На общо заседание на парламентарните комисии преди две седмици финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви, че няма да направи това и местните кметове ще трябва да вдигнат данъците. Така данъците остават ниски на централно ниво, но ГЕРБ умишлено затормозяват общините и местните ръководства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари