Министерство на земеделието: Чумата по свинете в Голямо Враново е открито в следствие на самоконтрол от страна на собствениците му

2

Министерство на земеделието, храните и горите ни информира във връзка публикация относно пробите за потвърждение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в свинекомплекса в Голямо Враново, че:

Заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в свинекомплекса в Голямо Враново е открито в следствие на извършен самоконтрол от страна на собствениците му.

Съгласно изискванията на БАБХ след навлязло заболяване на територията на страната, всички свинекомплекси трябва да изпращат проби в частна акредитирана лаборатория или в Националната референтна лаборатория”Класическа и Африканска чума по свинете и Каприпоксвируси” към НДНИВМИ.

В следствие на техен избор, собствениците на свинекомплекса са избрали да изпратят пробата в НДНИВМИ, като същата е дала положителен резултат. След което собствениците са уведомили БАБХ и от своя страна агенцията е взела незабавно мерки като е извършила отново пробовземане , което е изпратила в държавната лаборатория. Резултатите категорично потвърждават наличие на вируса в свинекомплекса в Голямо Враново. Съгласно резултатите на 26.07.2019 г. със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност нахраните (БАБХ) е обявено огнище на заболяването в свинекомплекса. Определени  са мерките за ограничаване и ликвидиране на констатираното огнище на АЧС, съгласно действащото национално и европейско законодателство.

В рамките на извършени европейски мисии в България във връзка с открити огнища на АЧС, европейски и световни специалисти по заболяването са посетили обекта,  за да запознаят с предприетите мерки от страна на БАБХ и собствениците след откритото огнище. 

Достоверността на положителни проби не е подлагана на съмнение от страна на собствениците на свинекомплекса. Проби от животните в свинекомплекса не са изпращани за изследване във френска лаборатория, както е посочено в публикацията Ви.

Припомняме, че на 10 септември 2019 г., по време на 14-тата годишна среща на Постоянната експертна група за Африканска чума по свинете в Европа, която се проведе в София, пред медиите еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че решението на българските власти за евтанизирането на всички животни в свинекомплексите с установено огнище на заболяването, е правилно .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари