Министерство на културата - рекордьор по гафове за 2019-та година

5
Това констатира сдружение „Зограф“
Това констатира сдружение „Зограф“ Снимка: БГНЕС

Като безспорен рекордьор по допуснати гафове и неизпълнени обещания сред държавните институции през 2019-та година се очертава Министерството на културата, констатира сдружение „Зограф“.

Най-сериозният гаф, който допуснаха чиновниците на министър Боил Банов през 2019 г. е, че поради некомпетентност провалиха делото за неустойките за столичното Ларго. Юристите в културното министерство проявиха явно нехайство и пропуснаха последния срок за да обжалват съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията на ведомството за неустойка към изпълнителя на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, напомнят от сдружение „Зограф“. С определение на Върховния касационен съд от 4 ноември 2019 г. делото за Ларгото е окончателно приключено, а това означава, че Министерството на културата няма да получи 753 хил. лв. неустойка за забавения ремонт на античния комплекс в центъра на София, като ще трябва да плати и над 73 хил. лв. разноски по въпросното дело, посочват от сдружението.

Скандален пример за непрозрачно харчене и разхищение на пари на данъкоплатците бе и главозамайващата сума от няколко десетки хиляди лева, изхарчена за командироването тази пролет на цял рояк чиновници от Министерство на културата за официалното откриване на 58-то международно Биенале за изкуство във Венеция, подчертават от сдружение „Зограф“. Най-абсурдното е, че за откриването на българския павилион на Венецианското биенале бяха командировани и пиарите на културния министър Банов, които имаха честта да летят до Италия с възможно най-скъпи самолетни билети, нощуваха в суперлуксозни хотели и разполагаха с щедри дневни пари, но така и не публикуваха нито една дописка за събитието на сайта на Министерство на културата, с което пътуването им се превърна в екскурзия на държавни разноски, отбелязват от сдружение „Зограф“.

За съжаление и през 2019-та ocтaнa нeизпълнeнo даденото пред медиите обeщaниe от културния министър Бoил Бaнoв дa нaпрaви худoжecтвeнa гaлeрия или нов музeй в нaй-гoлямaтa oт cгрaдитe нa зaбeлeжитeлния aрхитeктурeн кoмплeкc „Цaрcкитe кoнюшни“ между столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски”, които пострадаха от пожар през лятото на 2018 г., посочват oт cдружeниe „Зoгрaф“. Миниcтeрcтвo нa културaтa така и не oбяви бившитe „Цaрcки кoнюшни“ зa нeдвижимa културнa цeннocт c кaтeгoрия „нaциoнaлнo знaчeниe“ c цeл те дa бъдaт oпaзeни и cъхрaнeни, а кaтo логичен рeзултaт oт чинoвничecкoто нехайство те прoдължaвaт дa ce caмoрaзрушaвaт и пoрaди бeзcтoпaнcтвeнocт и занемара има риск в тoзи знaкoв иcтoричecки oбeкт пак дa избухнe пoжaр, причинeн oт нeизвecтeн извършитeл, изтъкват oт гражданското cдружeниe.

И през 2019-та Министерство на културата не направи опит да довърши най-сетне т.нар. „Български Лувър“ - изоставеното южно крило на галерия „Квадрат 500“ откъм столичната улица „Оборище“, предвидено по проект да приема престижни гостуващи изложби, вече е с рушаща се и опасна за минувачите фасада, алармира сдружение „Зограф“. В неремонтираното крило на галерията откъм улица „Оборище“ скоро може да се заселят и клошари, които ще се отопляват с палене на огън от вторични суровини, предупреждават от „Зограф“. Сред „видимите резултати“ от дейността на Министерство на културата през отиващата си година са и изгорелите и невъзстановени и до днес Тютюневи складове в Пловдив, допълват от гражданското сдружение. Културното ведомство и през 2019-та не направи абсолютно нищо за спасяването на прочутата Къща на Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ 7 в центъра на София - паметник на културата, оставен да се руши от години. B oĸaянo cъcтoяниe е и гoлямaтa фaбpичнa cгpaдa в ĸoмплeĸca "Зaxapнa фaбpиĸa" – един от емблематичните за столицата архитектурно-строителни паметници на културата от национално значение, за съдбата на който чиновниците на Боил Банов нехаят, припомнят от „Зограф“.

Сред най-сериозните гафове на Министерство на културата през 2019 г. бе и публикуваната скандална конкурсна обява с абсурдното изискване кандидатите да оглавят Културно-информационния център на България в Скопие да владеят задължително т.нар. „македонски език“, изтъкват от сдружение „Зограф“. В обнародваната на сайта на Министерство на културата обява се изискваше всички участници в обявения конкурс за длъжността „директор“ на Културния ни институт в столицата на Република Северна Македония "да владеят писмено и говоримо официалния език на страната-домакин", а за целта те трябваше да представят документ, удостоверяващ неговото владеене, възмущават се в сдружение „Зограф“. Провинилите се чиновници, сътворили нелепата министерска заповед за провеждането на конкурс за директор на Културния ни център в Скопие, която бе изпратена за публикуване и в национални всекидневници едновременно с качването й на интернет сайта на културното ведомство, очевидно забравиха, че официално изразената позиция на Българската академия на науките е, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език, а това ще рече,че така нареченият „македонски език“ не може и няма как да се счита за език, отделен от българския, посочват от гражданското сдружение.

Серията гафове на Министерство на културата включва и липсата на официална реакция на институцията след поругаването и манипулативното редактиране на емблематичния Вазов роман "Под игото", извършено от издателката Нели Стефанова, което не само е гавра с Патриарха на българската литература, но е в нарушение и на Закона за авторското право и сродните му права, заявява сдружение „Зограф“.

От гражданското сдружение напомнят, че в културното министерство и до днес не са поели отговорността за неграмотно написаната Стратегия за развитие на българската култура 2019-2029 г., проектът на която тази пролет бе публикуван с десетки груби правописни и пунктуационни грешки в Портала за обществени консултации на Министерски съвет, както и на официалния сайт на Министерство на културата. Учудващо неграмотно написаният текст на въпросната Стратегия говори за непознаване на правилата за употреба на пълен и кратък член от анонимните автори на този документ, което е непростимо с оглед престижа на институцията, каквато е Министерство на културата, констатират от сдружение „Зограф“ и същевременно изразяват огорчение, че ръководството на Министерството и през 2019-та не пожела да инициира намаляване на ставката на ДДС върху книгите, за да станат те по-достъпни за четящите хора у нас. Екипът на министър Банов нанесе и сериозна обида на всички ценители на книгата, като закри навръх Деня на будителите най-известната и емблематична софийска книжарница на бул. „Ал. Стамболийски“ №17 с над 20-годишна история с абсурдния мотив да ползва нейните помещения за нуждите на чиновниците от Националния институт за недвижимо културно наследство, изтъкват в заключение от сдружение „Зограф“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари