Министерският съвет приема проекта за бюджет 2019

0
Правителството ще заседава извънредно днес
Правителството ще заседава извънредно днес Снимка: Dunavmost

Проектът за бюджет за следващата година ще разглежда днес на извънредно заседание правителството.

Минимална заплата от 560 лева, ръст на разходите за заплати в бюджетния сектор с 10 на сто, индексация на пенсиите с 5,7 процента, максимален осигурителен доход от 3 хиляди лева, таван на пенсиите от 1200 лева и инфлация от 3 на сто, са част от предлаганите параметри, предава БНР.

Средствата за целия сектор здравеопазване нарастват догодина с близо 550 милиона лева, от които 490 милиона ще отидат по бюджета на Здравната каса. Разходите на общественото осигуряване са 11 милиарда и 700 милиона лева, от тях 10 милиарда за пенсии. Залага се сериозен ръст на приходите от осигуровки - 14,7 процента повече в сравнение с тази година.

В образованиета заплатите на педагогическия персонал ще се покачат средно с 20 на сто, а средствата за заплати и осигуровки в бюджетния сектор с 10 процента.

Очакванията за растежа на икономиката догодина са 3,7 на сто и инфлация от 3 процента. За да се компенсира нарастването на цените се заделят 40 милиона лева повече за увеличаване както на размера, така и на обхвата на целевото енергийно подпомагане за бедните и уязвими категории от населението. Ще се повишат и парите за отбрана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари