Министър Вълчев: Учители предложиха електронно обучение до края на годината

4
Основният въпрос е, за колко да затворим училище?
Основният въпрос е, за колко да затворим училище? Видео: btv

"Основният въпрос е, за колко да затворим училище?"

Това коментира пред bTV министъра на образованието Красимир Вълчев. Той говори за ситуацията с дистанционното обучение.

„Последните цифри са тревожни – коментира министър Вълчев. - Има дифузно разпространение на вируса. Учителите, като процент заразени и заболели, са малко по-висок от средния.

Това е нормален процент за професионална група, работеща в многочислена среда. Процентите за учениците от по-високите класове са по-високи от очакваното. В момента няма нито едно училище, което да се обучава изцяло дистанционно. В седем области, където ситуацията е най-тревожна и натискът върху здравната система е най-сериозен, се взе решение учениците от 6-и до 12-и клас да не учат присъствено.

Този подход е по-добър от предходния, в който всички ученици в гимназиален етап да не учат. На отделните места ситуацията е различна и колкото по-голям е градът, толкова по-сериозна е ситуацията. Няма нужда да се затварят училища в Крушаре, например, или в други малки градове.

Диференцираният подход е най-добър. Там, където са най-тревожни нещата, се взеха и крайни решения. Тенденцията е децата да не учат онлайн повече от две седмици. Няма вариант, модел, който да няма негативи. Лятото обсъждахме много варианти и избрахме този на превключване. Не сме казали за две седмици, но не можем да си позволим ученик да си стои у дома до март.

През януари и февруари, когато дойдат сезонните грипни вируси, ще бъде сериозен проблема. Тогава, почти сигурно, по-сериозната част от системата ще трябва да премине в електронна среда.

Много се надявам, до седмица-две да видим намаляващи стойности и до Коледа да направим такива графици, че гимназиалните ученици от големите градове да имат променен график за присъствено обучение. Продължителното стоене у дома, обучението в електронна среда води до дефицити и това е ясно за всички. След втора-трета седмица децата се десоциализират, обездвижват, натрупват се психически проблеми. Децата имат нужда да се срещат с учители и съученици, иначе ще го направят навън сами”.

Министър Вълчев каза още, че има малък резерв в учебните програми при случай на грипни ваканции и принудителни почивки от училище.

Всяка година сме имали зимни ваканции и имаме готовност да реагираме – коментира той. - Имаме резерв за юни месец в начален етап е това обаче. Не е изключен вариант да се учи през юни, макар че тогава температурите са по-високи и не е удачно. Миналата година редуцирахме материала за изпитите, но не и в учебните програми. Към днешна дата нямаме индикации, дори мисля, че тази година учителите ще имат повече време, ако няма продължително обучение в електронна среда. Мисля, че засега има време за реакции, не изключваме никакъв вариант, но със сигурност няма да има нулева година. Продължаване на учебната година, за сметка на лятната ваканция обаче, е краен вариант.

Посетил съм лично 125 общини, най-отдалечените и най-малките и съм наясно с нещата. Не сме всевиждащи и не сме абдикирали от ангажиментите си. Областните координационните щабове и Общинските взеха решенията си за преминаване към електронно обучение с наша подкрепа. Локалното диференцирано решение е най-доброто и следваме това. Основният въпрос е, за колко да затворим училище, защото за три месеца вирусът няма да изчезне. Част от учителите предложиха електронно обучение до края на годината, но аз лично не съм за това”.

Министър Вълчев коментира и възможно ли е масово тестване за коронавируса сред учителите.

„За масови тестове трудно може да се говори – каза той. - Днес ще направим, но в такава среда утре няма да са актуални тези резултати, защото са в активна среда. Колкото до допълнителна финансова помощ за учителите, такава се дава на медицинските работници, не разбирам защо да се дава на учителите в тази ситуация.

Не само учителите, но и родителите са категорични, че електронното обучение не е ефективна среда дългосрочно. Няма обаче лесно решение. Това е все едно сега да ви дам предвидимост по Коледа къде ще работят хотели за почивка и къде - не. Към всеки един момент ситуацията е различна.

Изследвания показват, че по-малките, за разлика от по-големите, са по-слаби преносители на вируси. Това обаче не означава че училищната среда не допринася за разпространението на вируса. Те обаче не са по-рискова, по-разпространителна среда от други многочислени институции. Едно училище не е по-различна среда от едно предприятие с 500 служители например.

Ситуацията е трудна за всички. Няма лесни решения. Подкрепям всяко едно решение на училища да преминават временно на обучение в електронна среда. Там, където не е направено, ще търсим гъвкави решения. Не можем да си позволим да затворим едни деца за шест месеца. Следващата седмица ще обсъдим и задължителното носене на маски в клас. Аз съм по-скоро „за” при тези ученици над 4-и клас. Съжалявам, че не мога да говоря с всички учители и още по-малко с всички родители, но опитваме да се вслушваме доколкото можем във всяко мнение”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари