Милиони жени в САЩ ще загубят правото да правят аборт

0
Магистратите отмениха решение отпреди 50 години, което легализираше прекъсването на бременността в национален мащаб
Магистратите отмениха решение отпреди 50 години, което легализираше прекъсването на бременността в национален мащаб

Това стана факт след ключово решение на Върховния съд

Милиони жени в Съединените щати ще загубят правото законно да правят аборт. Това стана факт след ключово решение на Върховния съд на САЩ, предаде NOVA

Магистратите отмениха решение отпреди 50 години, което легализираше прекъсването на бременността в национален мащаб, пише Би Би Си. Днешното решение означава, че всеки от 50-те щата може да вземе индивидуално решение дали да забрани абортите. Така редица консервативни щати ще премахнат това право. 13 от тях вече приеха закони с подобна забрана, които влизат в сила в момента, в който се произнесе Върховният съд.

Тази тема е повод за разгорещени дебати в САЩ. Обществото е силно разделено, като религиозни и консервативни общности настояват абортите да са забранени. Решението на Върховния съд беше разделено според идеологическото деление на деветимата магистрати - шестте консервативни гласуваха за премахването на абортите, тримата либерални бяха против. Това кара редица организации за защита на правата на жените да обвиняват съда, че не взима безпристрастно решение, а се води от политическите пристрастия на съдиите.

Днешното решение представлява и цялостна промяна на вече наложена практика в прецедентното право, което прилага самия Върховен съд. Такива решения са изключително редки. Това е още един повод за подозрения сред либералните среди в обществото, че става дума за политически мотивирано решение на магистратите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари