Милиони левове за детски градини не са изразходвани на фона на липсата на места

0
Вложени са едва 10% от заложените средства
Вложени са едва 10% от заложените средства

Милиони левове не са изразходвани по програмата на образователното министерство за строеж и ремонт на детски градини, ясли и училища.

Това стана ясно от проверка на bTV. Парите са отпуснати от държавата за периода 2020 - 2022 година и са общо 210 млн. лева.

Оказва се обаче, че за 2 години в нови места за детски заведения и училища са вложени едва 23 млн., или една десета от цялата сума. Числата виждаме в справка, която ни изпратиха от Министерството на образованието и науката след наше запитване. Останалите над 186 млн. трябва да бъдат усвоени до края на следващата година.

Към тях се прибавят още близо 3,3 млн. лева, отпуснати за 14 общини, сред които са Бургас, Ямбол и Ботевград, без София.

За столицата премиерът Кирил Петков поиска обща среща с образователния министър и кмета на Столична община, за да разбере "защо има неусвоени средства."

18 детски градини се строят в София със средства от държавния бюджет. Пет ще бъдат готови до края на годината. Една от тях е 197 детска градина в квартал „Филиповци“.

Изграждането на тази детска градина отнема 14 месеца, а стойността й е около 3,5 млн. лева.

Ще бъдат 6 групи, което предполага около 150 деца. Недостиг има, както в цяла София, но при нас е по-поносим. Основният недостиг е при първа група, т.е. 3-годишните“, каза Милко Младенов, кмет на район „Люлин“.

В район "Люлин" детските градини са 17, а самостоятелните ясли – 2. За догодина се планира изграждането на още 2 градини с общо 10 нови групи. А в район "Триадица", който обхваща центъра на София и има значително по-малко детски заведения - градините са едва 8. Сред основните причини е липсата на достатъчно държавни парцели за строеж.

Освен недостатъчната материална база, е и броят неприети деца от самия район. Оказва се, че големият процент не са от района. От общо 10 или 11 000 неприети деца около 1000 са в "Триадица", което прави 1/10-та. Това поражда едно чувство за несправедливост, а то е симптоматично в нашето общество и руши доверието в институциите“, заяви Димитър Божилов, кмет на район „Триадица“.

През годините Общината е загубила собствеността над обекти, които биха могли да бъдат детски заведения. И все пак догодина се планира строеж на нова детска градина в кв. „Стрелбище“ и 2 нови яслени групи в кв. „Гоце Делчев“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари