Милионери си построили бункери в случай на масови безредици

2

На фона на кризата, предизвикана от новия коронавирус, богатите хора се подготвят по даден сигнал да се спуснат в свои собствени изключително луксозни бункери и да се скрият там минимум за шест месеца.

Те не се страхуват от евентуална ядрена война, а от възникването на масови безредици, когато хората ще започнат да се бият за храна и тоалетна хартия. Въпреки че строителството на един подобен бункер струва няколко милиона долара, този бизнес процъфтява.

Всичко това се отнася за най-известните хора в света: милиардери, ръководители на технологични гиганти, суперзвезди, лекари, юристи и многобройните топ-мениджъри на големи корпорации. Сега тях ги обединява едно и също нещо – невероятни подземни бункери с разкошни удобства като басейни, фитнес зали и стрелбища.

На фона на световната криза, предизвикана от новия коронавирус, притежателите на подобни бункери подготвят своите семейства за това, че когато им подадат сигнал, те ще се спуснат в бункерите, където ще прекарат минимум половин година. Те не се страхуват нито от ядрена война, нито от падането на астероид, нито от възникването на масови безредици заради COVID-19, пише kaldata.com.

В продължение на няколко години тези хора изграждаха разкошни бомбоубежища с една единствена цел – да защитят своите семейства. В домовете на най-богатите дори има специални стаи с евакуационни люкове към подземни коридори, които водят към бункера. Други пък са скрили своите бункери на територията на огромни поземлени участъци, колкото се може по-далече от мястото, където живеят и където има твърде много хора.

Forbes взе интервю от ръководителя на тексаската компания Rising S Bunkers Гари Линч. Неговата компания е специализирана в строителството на подобни подземни бункери с всички удобства. Тази компания е един от лидерите на този пазар. Линч директно заяви, че неговият бизнес процъфтява. Броят на заявките, получавани в Rising S Bunkers от потенциалните купувачи, обезпокоени за своето бъдеще, последно време е нараснал с 2000 (две хиляди!) процента.

„За съжаление, търсенето на подземни бункери отново нарасна. Ние сме специализирани върху тяхното строителство, но аз предпочитам да строя нещо друго. Но въпреки това, ние считаме, че сме необходими. Няма да строим нищо друго, докато на пазара има търсене на тези бункери. Можем да строим на практика всичко, понеже разполагаме с огромни производствени мощности, но изграждаме именно бункери. Ние имаме много високи стандарти и сме най-добрите в този бизнес“.

Гари Линч каза още:

„Най-търсени от нашите клиенти са три модела бункери Silver Leaf с размери 15 х 3 метра. Това са най-популярните модели. Съвсем не е задължително да сте милионер, за да си позволите подобен бункер“.

„Нашите клиенти искат да бъдат защитени, каквото и да се случи в САЩ – война, природна катастрофа от типа на мащабно земетресение или пандемията, която сега обхвана и нашата страна – всички ние сме на границата на социалния колапс и в началото на разпада на обществото. Това е реална заплаха, с която всички ние можем да се сблъскаме“ – добави Линч.

Един от най-състоятелните клиенти на Rising S Bunkers сподели какво е да си имаш подобен разкошен бункер. Това е Тери, който е на 45 години и има три деца, Неговото семейство живее в голям поземлен участък в Охайо. Преди три години Тери е поръчал да му бъде направен подобен бункер и сега той нервно брои минутите, когато може и да му се наложи да спусне под земята заедно с членовете на своето семейство.

Бункерът с площ почти 140 квадратни метра не е разположен под дома на Тери, а на няколко десетки метра от него на територията на голям участък, като отгоре е построено съвсем невзрачно здание. В това здание се намира евакуационния люк, през който става спускането в подземния бункер. В този бункер има много повече място, отколкото в малките апартаменти – две просторни спални, детска и две бани с вани.

„Когато реших да си построя подобен бункер, не мислех за заплахата от ядрена война. Повече ме безпокояха масовите безредици“ – казва Тери. „А сега виждаме, че това, за което отдавна се подготвяхме, внезапно става реалност. Това е една съвсем друга история. Хората могат да започнат война заради храна и тоалетна хартия. Аз не считам, че вирусът ще унищожи света. Мисля, че светът може да бъде разрушен от това, което ще дойде след вируса“.

При проектирането на бункер с всякакви удобства Тери разчита да скрие своето семейство за минимум половин година. „Ние имаме три деца. Искаме да има място за тях, за нас и за моите родители. Самият бункер е изцяло построен и обзаведен от компанията Rising S Bunkers. Там има две просторни спални. Една детска, огромна гостна, кухня, кабинет, килер и стая за съхранение на оръжието„.

Неговото семейство вече е направило няколко репетиции, по време на които са оставали за по едно денонощие в бункера. „На децата им харесва, понеже там има много място и те обичат да ходят от стая в стая. Ако спре електрическия ток, ние имаме скрити слънчеви панели. Имаме и интернет кабел под земята, така че бункерът за нас е като още един дом„.

Какви трябва да са запасите, за да се живее в подземен бункер? „Една от стаите използваме като голям килер. В него има достатъчно вода и храна, за да издържим точно половин година“ – допълва Тери. „Самите ние консервирахме много продукти и поставихме всичко във вакуумни пакети. Това е много по-евтино от купуването на готови продукти. Самостоятелно можем да сготвим много повече храна. Освен това, тя е по-вкусна, понеже използваме подправките, които харесваме„.

Как ще се развлича семейството през тези шест месеца? „Подготвил съм седем големи кутии с Blu-Ray дискове и много игри. Разбира се, докато имаме интернет, ще използваме конзолите Xbox и Nintendo Switch, както и таблетите. Това ще помогне както в онлайн обучението, така и при обикновеното учене„.

Тери се е погрижил и за безопасността на семейството си и добре се е подготвил за безредиците. „Ние имаме доста много оръжие, но ще го използваме само в краен случай. По периметъра на нашия участък са скрити 15 камери. От репетициите знаем, че ни трябват 25 минути, за да се скрием под земята„.

Тери споделя, че за всичко това е дал малко над един милион долара. В тази цена влиза строителството, оборудването и обзавеждането на бункера, който е разположен на два метра под земята. Стените на бункера са направени от железобетон и интериорът е лична работа. Използвани са много магнити, за да могат да се украсят стените.

Rising S Bunkers предлага богат избор на подземни бункери за хора с най-различен бюджет. Цената на строителството започва от $40 000 и достига няколко милиона долара. Най-скъпото убежище на Rising S Bunkers е бункерът Aristocrat. Той струва сериозните $8,35 милиона и в него могат да се поместят до 50 души. В бункера Aristocrat има игрални зали, сауна, тренажор, домашен киносалон, фитнес, стрелбище и басейн. Освен това клиентите могат да изберат какъв да е подът – например паркет с килими отгоре. Може да се поръча богато оборудвана кухня с индивидуални параметри. В този огромен бункер има и гараж за няколко автомобила, стая с генератори на електрическа енергия, няколко големи склада и дори оранжерия за отглеждане на екологично чиста храна. Целият подземен бункер има общ водопровод и канализация, както и система за обеззаразяване на водата и въздуха. Предвидена е система за автономно снабдяване с електрическа енергия.

Проектът Aristocrat предвижда пред бункера да бъде разположено неголямо здание, което на пръв поглед не е нищо особено. Но всъщност стените са бронирани и са покрити със стомана с дебелина 127 мм. Дори и някой да влезе вътре, не може да открие входа към бункера. Люкът е поставен зад фалшива стена от стомана с дебелина 6,5 мм. Тя се отваря само чрез специален скрит механизъм. Собственикът може да затвори люка отвътре и да скрие входа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари