Милен Велчев: И двата подхода за пенсиите са грешни

0
„Тази година излизаме бързо от кризата. Очакваните параметри на БВП показват, че той ще расте с високи темпове. Обяснимо от гледна точка на големия спад миналата година", заяви Велчев
„Тази година излизаме бързо от кризата. Очакваните параметри на БВП показват, че той ще расте с високи темпове. Обяснимо от гледна точка на големия спад миналата година", заяви Велчев Видео: NOVA

Според бившия финансов министър решението трябва да се вземе след следващите избори

„И двата подхода за пенсиите са грешни. Правилният е да се отложи вземането на решение за пенсиите и то да бъде взето от формиралото се след следващите избори мнозинство. Даването на всички еднакво деградира стимула за труд въобще". Това заяви в предаването „Здравей, България” по NOVA бившият финансов министър Милен Велчев.

Той коментира и актуализацията на държавния бюджет.

Бюджетът е еманация на политиките на едно мнозинство, каквото в момента не съществува. Имаме служебно правителство, което се надяваме да бъде заместено от редовно. И е прав министърът на финансите, че отговорност трябва да носят народните представители. Но очевидно те не желаят да носят отговорност за това, което наричат „празен чек”", каза още Велчев и поясни, че за това има лек - подробно разписване в текстовете на актуализирания бюджет как да се разходват сумите.

„Тази година излизаме бързо от кризата. Очакваните параметри на БВП показват, че той ще расте с високи темпове. Обяснимо от гледна точка на големия спад миналата година. Това означава по-малко напрежение върху държавните финанси. Означава обаче и необходимост от противодействие от страна на бюджета на този бърз растеж. Ако си правим, че сме в криза и генерираме голям дефицит, за да се борим с кризата, а това става в условията на бърз икономически ефект, ще има ускорена инфлация, проблеми пред влизането своевременно в Еврозоната и потенциални проблеми с увеличен държавен дълг”, каза още бившият финансов министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари