Мика Зайкова: Служебното правителство си позволи някои волности

1
Според нея служебният кабинет не знае структурата на следващия състав на Министерския съвет
Според нея служебният кабинет не знае структурата на следващия състав на Министерския съвет Снимка: БГНЕС

По думите й, в желанието си да бъдат добри на финала, служебните министри поставят в изключително особена ситуация бъдещите преговори със социалните партньори

Трябва да се преразгледа изцяло действието на Енергийната борса и наред с това да се разшири обхватът на хората, които получават енергийни помощи.

Това каза финансовият експерт от ИТН Мика Зайкова, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Че има спекула – това е абсолютно сигурно. И затова би трябвало правителството като се състави, да започне веднага работа в тази посока. Първо – да провери дали няма картелно споразумение на Свободната енергийна борса. България няма проблем с търсенето и предлагането на електрическа енергия, че да се вдигат цените поради търсене и предлагане. България има 10 000 киловатчаса инсталирана мощност, а ползва 2 до 3 хиляди. Останалото го изнасяме. И въпреки това има едни от най-ниските цени на ел. енергия. И по тоя случай и румънците, и турците много добре си живеят с нашите цени. Работата е там, че ние сме бедни и за нашите предприятия тези цени са високи“.

Според Мика Зайкова, служебното правителство си е позволило някои волности по параметрите на новия бюджет.

Позволи си, защото – първо, то не знае структурата да речем на Министерски съвет, т.е. не знае колко министри. Вече горе-долу има някаква представа, но тогава, когато е правен бюджета, нищо такова не се е знаело. Така че не е знаело най-важното – политиките и мерките, които четирите партии залагат, за да може България по-бързо да изплува, т.е. да не е на последно място нито по бедност, нито по инвестиции, и да може да развие своята икономика в посока на висока добавена стойност“, отбеляза Мика Зайкова.

Ние в рамките на разговорите предложихме да няма по-ниска минимална заплата от 700 лева, но не казахме колко да е тя и няма и да кажем, защото тя се образува на база на преговори в Тристранния съвет, на база на разговори“, уточни тя.

По думите й, в желанието си да бъдат добри на финала, служебните министри поставят в изключително особена ситуация бъдещите преговори със социалните партньори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари