Мика Зайкова: Решенията по закона „Магнитски“ не подлежат на съдебен контрол

1
"Санкциите по делото „Магнитски“ са срам за България, не само за тези господа", каза икономическият експерт
"Санкциите по делото „Магнитски“ са срам за България, не само за тези господа", каза икономическият експерт Видео: bTV

"Санкциите по делото „Магнитски“ са срам за България, не само за тези господа. Това са бизнесмените, които са се опитвали да получат по нерегламентиран начин поръчки и да развият своя бизнес. Интересно е кой е взел огромните пари, за да могат тези хора да работят"

Това каза по bTV икономическия експерт на ИТН Мика Зайкова. Ето още от нейните думи: 

"Да напомня на г-н Пеевски, че решенията по закона „Магнитски“ не подлежат на съдебен контрол. Неговите адвокати няма какво да правят в САЩ. Американците са проучили въпроса. Невъзможно е към днешна дата да се свали този срам от България.

Основната причина България да е бедна, е защото тук не идват инвестиции. Тук няма реформи и върховенство на закона. Инвеститорите искат да са спокойни и ако имат проблем, да има съд, където да отидат да се оплачат. Ще има инвеститори, когато хората са сигурни за парите си. През 10-годишното управление процъфтя корупцията. Навсякъде се краде. Но огромните пари на ЕС от 2004 година и досега, тези пари не се оползотвориха ефективно, те се ограбиха. Резултатите са на лице. Стоим на нивото на технологиите от 50-те години на 20 век.

Поне да бяхме направили читав План за възстановяване. Взимаш първи стълб, където са иновациите. Там от над 2 млрд. евро заложени, само 400 млн. са иновации. Другото е саниране, ремонти, от които може да се краде. Как Полша и Германия можаха да защитят националния си интерес, там има хиляди работници в мините и доказаха, че закриването на работните им места не може да стане от раз. Борисов козирува и каза, че това може да се направи до 2024 г. Дал е обещание да спре АЕЦ „Козлодуй“ до 2024 година. Не може да сме само ва фотоволтаици. В Чирен хората работят при радиация. И въпреки това работят момчетата, нищо, че са втора категория. Не може от страна-изнасяща енергия, да станем потребител на енергия.

Трябва да превърнем ТЕЦ на газ, като първа стъпка и след това постепенно, увеличавайки територията на зелената икономика, но това не може да стане от раз. Ердоган построи 4 атомни централи. Ние имаме богат опит с АЕЦ. Теменужка Петкова не можа да разбере, че оборудването на АЕЦ „Белене“ не може да го сложи в Козлодуй и да го зарежда с американски касети. Ние трябва да си купим от американците друго оборудване. Какво ли не платихме и накрая нямаме нищо. Турски поток умира прав, защото Унгарците казаха, че не го искат. Руснаците построиха на Сърбия тази отсечка, но ние я платихме. Работи се неефективно.

Тези 13 млрд. трябваше да направим обновление на индустрията. По това, което се изнася, се вижда на кой хал сме. Изнасяме сега суровини, материали и малко резервни части. Кое от тези неща е с висока добавена стойност?! В нашата програма има неща, които могат да влязат в Плана. Не може да се поставим в зависимост от БСП и ДПС. Как да разчитаме на тях, като на други яден ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха и провалиха пленарното заседание. Слава Богу направихме ИК. Но за хората – нищо."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари