Михаил Екимджиев: ГЕРБ пробутва арогантни номера на Венецианската комисия

0
Поведението на нашите държавници е злоупотреба и е обидно за авторитета на Венецианската комисия
Поведението на нашите държавници е злоупотреба и е обидно за авторитета на Венецианската комисия Снимка: БГНЕС

Поведението на нашите държавници е злоупотреба и е обидно за авторитета на Венецианската комисия

Новият законопроект на ГЕРБ за разследване на главния прокурор е противоконституционен, заради него неизбежно ще бъде сезиран Конституционният съд и той неизбежно ще го отмени.

Това каза за "Дневник" адвокат Михаил Екимджиев по повод юридическите идеи на управляващите, представени днес от депутатите Десислава Атанасова и Красимир Ципов.

Тяхната поредна идея предвижда прокурорската колегия да номинира прокурор, който 7 години да не се занимава с друго, освен да разследва шефа си, а актовете му да не подлежат на контрол от главния прокурор и над него да не се упражнява надзор и методическо ръководство от шефа на държавното обвинение.

Според известния адвокат няма как да се избегне властта на главния прокурор над прокурор, който по конституция му е подчинен административно и методически и това не може да бъде отменено с разпоредба в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). И дори да не се влияе директно на работата му, той може, например, да бъде командирован в затънтено място. Тоест разследващият прокурор не може да бъде независим. Венецианската комисия вече неведнъж заяви, че разследващият главния прокурор не трябва да е избран от прокурори.

Според Михаил Екимджиев е възмутителен тарикатлъкът на управляващите упорито да питат Венецианската комисия едно и също, да получават едни и същи ясни отговори и да не се съобразяват с тях. Той нарече поведението на мнозинството в Народното събрание арогантно и байганьовско и е на мнение, че комисията трябва да втвърди тона, след като от ГЕРБ възнамеряват да ѝ пратят за анализ и този непрофесионален законопроект.

"Тези хора не излагат себе си, а излагат българската държава", каза юристът и посочи, че като български гражданин се срамува от това поведение на властите ни. "Те злоупотребяват със собствената си юридическа неграмотност. Както премиерът заяви в онзи записан разговор, който изтече в публичното пространство - че обича да се прави на прост пред европейските лидери и номерът му минава, сега очевидно се опитва същият номер да бъде пробутан на Венецианската комисия, без да им пука от злепоставянето на държавата, на българските граждани. Защото това поведение на нашите държавници изгражда цялостен образ на народа ни."

"Поне за трети път те задават на Венецианската комисия един и същи въпрос, получават един и същи отговор и правят точно обратното. Това е злоупотреба и обидно за авторитета на тази комисия, в която са най-ерудираните конституционалисти от държавите в Съвета на Европа", каза юристът.

Според него, тъй като "номерът" на ГЕРБ с конституцията очевидно е минал, тъй като управляващите са спечелили време и са успели да заблудят част от хората и да тушират енергията на протестите, сега пробват отново, този път с НПК.

"Протестите обаче успяха - главният прокурор вече не публикува стенограми от разговори, записани със специални разузнавателни средства. Практически резултат от протестите има - превъзпитахме и профилактирахме Гешев", каза адвокат Екимджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари