Международен протест за спасяване на Кресненското дефиле

1
От "Балканска" обръщат внимание и на темата, свързана с магистралата през Кресненското дефиле
От "Балканска" обръщат внимание и на темата, свързана с магистралата през Кресненското дефиле

Нетрадиционен протест по поречието на река Струма с цел спасяване на Кресненското дефиле ще се проведе в събота от 10:00 часа.

Мястото е в близост до базата на каяк-клуб "Рефлип" в дефилето в близост до Стара Кресна. Те са един от организаторите на проявата заедно Balkan River Defense и сдружение "Балканка", предаде Mediapool.

Balkan River Tours e кампания за популяризиранe сред обществото на проблемите по реките. Нейни организатори са група ентусиасти каякари от Словения, които в предишни години правят масови кампании с много шум по реките в Западните Балкани. Например протести на река Дрина, турове по река Дунав и други. Тази година те правят международна обиколка на Балканите, а последната им спирка е България.

Причината нашата страна да влезе в полезрението им е борбата на местните активисти да защитят последните останали диви места по реките у нас. Акцентът е поставен върху река Струма, заради плановете за магистрала през Кресненското дефиле, замърсяването на водите и изграждането на малки водно-електрически централи по планинските реки, които пресушават и ги оставят без никакъв живот.  Сдружение "Балканка" от години изследва проблемите на реките у нас и поставя въпросите за управлението на водните ресурси пред институциите. Неправителствената организация установили редица нередности, водещи до силно влошаване на условията по българските реки и невъзможност за постигане на поетите от страната ни ангажименти като страна членка на Европейската общност по отношение целите на Рамковата директива за водите.

Малките ВЕЦ-ове по реките

От "Балканка" информират, че статистиката сочи, че от работещи около 260 водно-електрически централи (ВЕЦ) у нас, като около 170 от тях са построени след 2000 г. От всички ВЕЦ-ове 76 на сто са изградени в защитени зони от мрежата "Натура 2000".

От сдружението твърдят още, че 98% от всички ВЕЦ-ове нарушават законите на страната и Европейския съюз.

Над 95% от всички ВЕЦ-ове нямат или имат неработещ рибен проход, като само четири съоръжения са съгласувани с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (съгласно чл. 30, ал. 1, т. 4 от ЗРА).

Само 2 действащи нови ВЕЦ-а са с учредено право на строеж от Министерския съвет ( чл.62, ал.1 от ЗЕ). Нито един ВЕЦ няма концесия за използването на водния ресурс, който е държавна собственост, посочват още от "Балканка".

Така се оказва, че у нас няма изградена ВЕЦ, която да покрива всички изисквания на националното и международно законодателство, като в почти всички случаи издадените разрешителни са в тежко нарушение на Закона за устройство на територията, твърди неправителствената организация.

Това показа и журналистическо разследване преди години по темата.

След него прокуратурата се самосезира по случая, а управляващите обещаха законови промени. Две години по-късно няма официално съобщение какво е показала проверката на прокуратурата, нито бяха направени законови промени и така незаконните ВЕЦ-ове продължиха да си работят.

ВЕЦ-овете под 1MW са над 55% от общия брой централи, но допринасят само с 2.7% към общата инсталирана мощност, показват данните на Дунавския район за басейново управление.

ВЕЦ-овете под 10MW произвеждат само 2% от електроенергията в страната, а ако работят без да нарушават законите, ще произвеждат под 1%, посочват от "Балканка".

Магистралата през Кресненското дефиле

От "Балканска" обръщат внимание и на темата, свързана с магистралата през Кресненското дефиле.

През 2017 г. българското правителство одобри вариант за магистрала "Струма" в най-сложния от техническа гледна точка участък да минава през самия Креснески пролом. Това решение е в противовес на всички препоръки, на европейското законодателство - Директивата за хабитатите, на Препоръка 98 на Бернската конвенция, която изиска магистралата да премине изцяло извън пролома, напомнят от "Балканка".

Именно поради тази причина през 2008 г. условието за получаване на еврофинансиране беше автомагистралата да заобиколи дефилето с дълъг тунел.  Рисковете на тази алтернатива - земетръсен район, високата цена на строителство и скъпа поддръжка на съоръжението беше отменено. Компромисът беше постигнат с изцяло източен обход на дефилето с виадукти и мостове.

По неясни причини обаче правителството в крачка смени позицията си и остави източен обход само за посоката на движение на автомобилите от Кулата към София, докато сега съществуващия път през Кресненското дефиле ще се използва за обратната посока от София към Кулата.

От "Балканка" смятат, че избраният маршрут през пролома не само заплашва биоразнообразието, но поставя в риск и хората, които живеят в дефилето. Например при настъпил инцидент в еднопосочен участък, по който не може да се стигне обратно до болница в Благоевград бързо. Освен това се ограничава достъпа на живущите в град Кресна до земеделските им земи и удължава пътя им към регионалния център в Благоевград. Застрашен е и бързо развиващия се рафтинг и каяк туризъм, защото ще се затрудни достъпа по дължината на реката за туристи в двете посоки, посочват от "Балканка".

От неправителствената организация посочват, че изнасянето на целия трафик извън дефилето в източна посока е мисия възможна и съответства с европейското законодателство. Това ще спести на България евентуални санкции и ще даде шанс на региона да развие още повече алтернативен туризъм, оставяйки съществуващия локален път.

Balkan River Defense, сдружение "Балканка" и каяк-клуб "Рефлип" ще предложат на участниците различни активности, свързани с българските реки, като спускане с каяци, риболов с муха, разходки сред природата, наблюдение на птици и други.

Предвидена е и демонстрация и посещение на ВЕЦ, където хидробиолози от Берлинския институт за екосистемни изследвания на сладките води ще демонстрират как се изследва влиянието на една централа и как се оценява от научна гледна точка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари