Методът Табата или как да изгорим мазнините за 4 минути

3
Табатата увеличава вашия метаболизъм така че да продължавате да горите калории 24 часа след тренировката
Табатата увеличава вашия метаболизъм така че да продължавате да горите калории 24 часа след тренировката Видео: Фит Мания

Гледате снимките от последното парти и колкото да не ви се иска да си признаете - май кантарът не е развален и наистина сте качили няколко килограма през зимните месеци.

Лятото също наближава, а заедно с него идва и времето на по-оскъдните дрехи, които разкриват всички несъвършенства. Ако сте готови да дадете всичко от себе си и да постигнете блестящи резултати, методът Табата е именно за вас.

Методът Табата…стиска ли ви да пробвате?

Методът Табата е високоинтензивен тренировъчен режим, водещ до забележителни резултати. Става въпрос за тренировка, която трае 4 минути, при това заедно с почивката, но не се заблуждавайте от продължителността.

Методът Табата или "протоколът Табата", както още е известен във фитнес средите, носи името на д-р Изуми Табата, който през 1996 г. публикува документирани доказателства и резултати от интензивното трениране.

Отговорът се крие в следното: горенето на калории и мазнини при ниско и средноинтензивните тренировки приключва с края им, докато при високоинтензивното натоварване изгарянето продължава дълго след като е завършила тренировъчната сесия.

Правят се осем работни серии с продължителност 20 секунди, като почивката между тях е 10 секунди. За да има нужния ефект, трябва да се стремите да направите колкото се може повторения във всяка серия. Ако ви е лесно, включете тежести или увеличете интензивността.

Основното правило при избора на упражнения за 8-те серии е да участват възможно по-голям брой мускулни групи. Важно е да не се надценявате и да сте загрели преди тренировка.

Ето и някои подходящи упражнения със собствено тегло, които могат да се правят и вкъщи:

- Клек;

- Бърпита – като можете да включите различни варианти с или без опора или отскок;

- Подскоци

- Клек заедно със скок с кръстосване на крака

- Лицева опора

- Различни вариации на дъска

- Напад

И не забравяйте - Табата е много интензивен метод, не е тренировка за всеки ден – 3-4 пъти седмично е напълно достатъчно, и е добре начинаещите да не започват с него преди да укрепнат физически.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари