Меркел подкрепя краткотраен локдаун в цяла Германия

0
Германия се опитва да се справи с трета вълна на епидемията
Германия се опитва да се справи с трета вълна на епидемията Снимка: БГНЕС / Архив

Германската федерална канцлерка Ангела Меркел подкрепя исканията за кратък, много строг локдаун в цялата страна с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, тъй като случаите са твърде много, заяви днес правителствена говорителка, цитирана от Ройтерс и БТА

Германия се опитва да се справи с трета вълна на епидемията и премиерите на няколко провинции призоваха за краткотраен, много строг локдаун, на фона на усилията за ускоряване на ваксинационната кампания.

Всеки призив за краткотраен локдаун, който да е в сила в цяла Германия, има основание, каза пред журналисти правителствената говорителка Улрике Демер. Тя обърна внимание, че в страната расте броят на пациентите в интензивните отделения. Само за денонощие той е нараснал с пет на сто, уточни Демер. 298 човека са починали за изминалите 24 часа.

Нужна ни е стабилно равнище на разпространение под 100, каза Демер, визирайки броя на случаите за период от 7 дни на 100 хиляди души.

В момента този показател е 110,1, по данни на института "Роберт Кох".

Демер каза също, че германското правителство обмисля дали да въведе национални, а не регионални ограничителни мерки.

Обхватът на рестрикциите не помага за приемането им, изтъкна говорителката. Докато някои провинции бяха наложили вечерен час за Великден, други експериментираха с известно облекчаване на ограниченията.

Лидерът на Християндемократическия съюз Армин Лашет, който е и потенциален кандидат за следващ канцлер, призовава през последните дни за локдаун от две или три седмици, за да може да падне честотата на разпространение на заразата, а кампанията по ваксиниране да даде резултат, отбелязва Франс прес.

В края на миналия месец германската федерална канцлерка разкритикува регионалните лидери, че не спазват решенията, взети след консултации, и беше заплашила да поеме контрола, за да се ограничат новите случаи.

Меркел и министър-председателите на 16-те провинции трябва да се срещнат идния понеделник, за да договорят евентуални нови мерки.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия е нараснал днес с 9677 и вече надхвърля 2,9 милиона. Институтът "Роберт Кох" обаче предупреди, че реалният брой може да е и по-голям, тъй като по време на великденските празници не са били регистрирани всички случаи.

Починалите от КОВИД-19 в Германия са 77 401.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари