Меглена Кунева: Ако не влезем в еврозоната, а Румъния е вътре, това ще натисне нашата икономика

2
ЕС никога не е губил интерес от присъединяването ни към Шенген​, увери Меглена Кунева
ЕС никога не е губил интерес от присъединяването ни към Шенген​, увери Меглена Кунева Снимка: БГНЕС

ЕС никога не е губил интерес от присъединяването ни към Шенген​, увери Меглена Кунева

"Европейската комисия и Европейският парламент представляват общностния интерес на Европейския съюз. Тези две институции казват, че е в интерес на ЕС България да се присъедини към Шенгенското пространство. Обаче ЕС функционира не само през общностния си интерес, но и като междуправителствено цяло, каквото е Съветът. Фактът, че имаме подкрепата на ЕК и ЕП е добър, но е недостатъчно условие".

Това каза пред БНР Меглена Кунева. Тя беше главен преговарящ на България с Европейския съюз в две български правителства в периода 2001 - 2007 година. По нейно време страната ни влезе в Съюза. Кунева е и първият български еврокомисар.

И допълни, че от момента, в който мониторингът за правосъдие и вътрешен ред е започнал да става отправна точка за Шенген, са започнали истинските политически трудности.

"Обвързването на механизма за мониторинг с влизането в Шенген беше решение, което България не можа да предотврати. До 2010 година като комисар се опитвах да разделя тези два процеса. Моето вътрешно убеждение е, че ние можем много по-бързо да се променим, когато сме вътре в една система, когато сме присъединени. Това трябва да бъде отправната точка сега, когато се опитваме да убедим страните, които не са съгласни да бъдем част от Шенген".

Кунева посочи аргумент, който българската държава трябва да използва: "Това, че имаме механизъм за върховенството на закона. Възможността през това да се оказва натиск на правителствата в България да се реформират - съществува... ЕС никога не е губил интерес от присъединяването на България към Шенген".

По думите ѝ от геополитическа гледна точка България да не се приеме в Шенген не е добра идея и това трябва да бъде настойчиво обяснено с поемане на ангажименти от българска страна - какво правим.

"Шенген е лакмус, включително и за еврозоната. Много е важно за нас икономически. Ако не влезем в еврозоната, а Румъния е вътре, това ще натисне нашата икономика. Българските политици са на ход".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Hristo
    Този боклук още ли е в парламента до като не изчистим всички такива ще сме на дъното
  • 1
    5
    сащ са сатанисти
    Ако изгоним от България служителката на чужди държави меглена кунефа, България може да се оттърве от една русофобка!
  • 2
    4
    123 съм аз
    Не ми кради ника, кучкоо ! А тази е ционистка торба.
  • 9
    3
    123
    Долна свиня
  • 13
    2
    Кой Говори за Икономика?
    Миглена Пръмова ,братовчедка на С.Паси която съдейства за спиране на реакторите ма АЕЦ Козлодуй ,дава съвети и говори за икономика на България? Библейска наглост,абсурд и библейско предателство за България.Тази коят каза че ни било отредено да садим малини и ягоди от ЕС.Що за човече е снахата на Уляна Пръмова и братовчедка на Соломон Иаск Паси и депутат от НДСВ които нарязаха СС-22 ракети със среден обсег в лицето на министър и сега адвокат Свинаров.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари