Меган се появи с дънки, произведени без робски труд

1
Докъде може да стигне ефектът "Меган"?
Докъде може да стигне ефектът "Меган"? Снимка: AP

По време на обиколката си в Австралия херцогинята на Съсекс Меган носи дънки, произведени без робски труд, и привлече вниманието към компаниите, които произвеждат дрехи, без да експлоатират работниците си.

За австралийската фирма Outland Denim работят хора, станали обект на трафик и робство, и уязвими жени в Камбоджа, пише Дневник. Целта на основателя ѝ Джеймс Бартъл е да знае точно откъде произхождат материалите и какъв труд се полага за направата на дрехите. Дънките струват 200 долара – заради етичното производство, което налага количеството да е ограничено.

Потребителите в наши дни са по-образовани и са доволни да похарчат повече пари, знаейки, че не вредят на планетата и не съдействат за робството, коментира той пред фондация "Томсън Ройтерс".

За Бартъл е било изненада да види Меган с негова дреха. "Тя направи носенето на етични марки приемливо за света, това е безценно", казва той.

Но активисти и учени предупреждават, че за всяка компания е трудно да докаже, че снабдителите ѝ не използват принудителен труд или друго насилие. "Потребителите не могат да вярват на такива твърдения", коментира Андрю Крейн от Университета в Бат. Около 25 млн. души са жертви на принудителен труд, показват данните на ООН.

Въпреки това дори само появяването на една звезда с подобни дрехи може да насочи общественото внимание към проблема. Носените от кралското семейство дрехи, обувки и бижута се следят отблизо от почитателите им и обикновено биват изкупувани часове след съответната появя с тях.

"Ефектът Кейт" (Мидълтън) се изчислява на около 200 млн. лири годишно, посочиха преди време от Brand Finance и очакват влиянието на Маркъл да е дори по-голямо.

Меган и принц Хари се появиха за пръв път като двойка на игрите Invictus през септември 2016 г. Тъмните ѝ очила от Finlay & Cо на стойност 20 000 долара се разпродадоха за 24 часа. Макар носени и от други, може би по-големи звезди – като Джесика Алба и Риана, нито една от тях не е имала такъв ефект, каза създателят на марката Дейвид Локхед пред в. "Файненшъл таймс". Американците генерират 20% от онлайн трафика на магазина, но след появата на Маркъл, делът им е скочил до 40%. Продажбите в САЩ са се увеличили с 2700% в сравнение с предишната година, а на конкретния модел се дължат 80% от тях.

Бялото палто на Line the Label – малка канадска марка, която Маркъл носи на първата фотосесия за годежа – предизвика такъв интерес, че сайтът на фирмата падна, а бройките бяха разпродадени за минути. Чантата на Strathberry от първата им официална изява като годеници в Нотингам, също бе бързо изчерпана въпреки цената от 495 лири.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари