Медсестри в Португалия: Съкрушени и обезверени сме

0
Здравните специалисти в Португалия са разочаровани от ниски възнаграждения и липса на кариерно развитие в страната си
Здравните специалисти в Португалия са разочаровани от ниски възнаграждения и липса на кариерно развитие в страната си

Само през миналата година общо 1230 медицински сестри в Португалия са поискали сертификат за работа в чужбина

„Нашите политици казват, че сме най-добрите в света, но увеличение на заплатите ни няма“. Това споделя пред Ройтерс медицинската сестра Инес Лопес от Лисабон и добавя: „Ръкоплясканията и благодарностите няма да разрешат нищо“. По думите ѝ много медицински сестри работят на две работни места, за да могат да издържат семействата си.

Съкрушени и обезверени сме“, казва Инес Лопес, която работи нощем в интензивно отделение за пациенти с COVID-19 в португалската столица, пише Zdrave.net

Политици, знаменитости и много хора в Португалия прекараха голяма част от пандемията в хвалби за медиците на първа линия, като понякога излизаха от домовете си, за да пляскат и да ги развеселят, продължава сестрата. Тя обаче е категорична, че това само е породило разочарование сред здравните специалисти, които се борят да свържат двата края поради ниските заплати и липсата на възможности за кариерно развитие.

В момента близо 45 500 медицински сестри работят в Националната здравна служба (SNS), разделени в три професионални категории. Почти половината, включително и Инес Лопес, печелят по 1205 евро бруто на месец. След данъчно облагане някои успяват да занесат в къщи едва 980 евро, което е само 315 евро над минималната заплата според действащото законодателство - заповедта за медицинските сестри. Според Синдиката на медицинските сестри SEP дори тези, които са работили в продължение на две десетилетия, понякога печелят същото.

Самата Инес Лопес е завършила Медицинското училище през 2012 г., по време на икономическата криза в страната и е прекарала една година в търсене на работа. В това време заплатите на сестрите са замразени и хиляди нейни колеги заминават за чужбина в търсене на по-добро заплащане. И до днес заплатата ѝ остава същата, откакто е започнала да работи. Сега тя се готви да посрещне новите икономически трудности, които неминуемо ще се появят поради въздействието на пандемията, а това време е било много трудно поради недостига на медицински сестри и лекари.

„Имаше много правителства, но винаги е едно и също нещо. Всички се чувстват отчаяни“, казва Инес Лопес.

Социалистическото правителство „размрази“ кариерното развитие в публичния сектор през 2018 г., но въпреки това може да отнеме до едно десетилетие на една медицинска сестра, за да получи достатъчно точки, които да ѝ стигнат, за да получи повишаване на заплатите по действащата система.

„Правителството трябва да приеме политики за задържане на медицинските сестри тук и това не може да се случи при ниски заплати“, коментира Гуадалупе Симоес, синдикален активист, и добавя: „В противен случай португалските медицински сестри ще продължат да се стремят да отидат в други страни, където могат да печелят повече“.

В доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за 2019 г. се посочва, че заплащането на медицинските сестри се е увеличило в повечето страни след икономическата криза, но то е намаляло в страни като Португалия и Испания поради съкращаване на заплатите в публичния сектор и едва през последните години бавно започва да се възстановява.

Само през миналата година общо 1230 медицински сестри в Португалия са поискали сертификат за работа в чужбина. През януари правителството одобри временни мерки за подпомагане на здравната служба, включително 50% бонус за заплащане на извънреден труд за работещите на първа линия, и даде възможност на SNS да наеме повече медицински сестри и лекари. През март 2020 г. службата обяви увеличение на заплатите за публичния сектор с 0,3%, което Профсъюзът на лекарите от SNS определи като недостойно.

Така че проблемите остават.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари