Мечки нападат добитък в района на Смолян

0
Десетки стопани в няколко родопски общини пропищяха от нападения на мечки
Десетки стопани в няколко родопски общини пропищяха от нападения на мечки

Десетки стопани в няколко родопски общини пропищяха от нападения на мечки.

Само през месец август Групата за бързо реагиране при Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян е проверила 15 сигнала за щети нанесени от кафява мечка

Проверяващите са установили щети върху 19 селскостопански животни (говеда, кози и овце), овощна градина и пчелин. Осем от щетите са регистрирани в района на Държавното горско стопанство - Славейно, в землищата на селата Дебеляново, Гълъбово, Сливка и Глогино, община Баните и местността "Хайдушки поляни", край смолянското село Кутела.  Напълно унищожени са 13 от общо 43 пчелни кошера в село Гълъбово. Констатирани са щети в землищата на селата Белица, община Лъки, девинското Триград, маданското Дишлийци, Полковник Серафимово в Смолян. И в боринското село Буйново, където хората имат ежедневно среща с мечки.

По думите на местните ловци в радиус от около 10 километра в Буйново има между 15 и 20 мечки, съобщава БНР.

При всички огледи е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка. Изготвени са предложения за обезщетение на собствениците. От екоинспекцията в Смолян отново призовават стопаните на селскостопански животни и пчелини да предприемат превантивни мерки по опазването им. Част от тях са предотвратяване на нападенията с поставяне на телени или електрически огради и недопускането на паша на животните без овчарски кучета и пастир.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари