Мъж, пропаднал в дупка с гореща вода, осъди Община Русе

2
На 67-годишния ищец е присъдено 3 000 лева обезщетение
На 67-годишния ищец е присъдено 3 000 лева обезщетение Снимка: Dunavmost

Неприятният инцидент е от зимата на 2016 година

Окръжен съд – Русе потвърди решението на Районен съдРусе, с което Общината е осъдена да заплати на Н. Я. обезщетение за неимуществени вреди в размер на 3 000 лева, причинени от непозволено увреждане – изгаряне на ляв крак в резултат на пропадане в дупка, ведно със законната лихва, сумата от 1 521.79 лева обезщетение за забава, както и разноските в производството.

На 21.01.2016 г. около 17:30 ч., 62-годишният тогава мъж пропаднал с левия си крак до коляното в дупка, която била в ляво на платното за движение, плътно до тротоара по ул. „Петко Каравелов“ в гр. Русе. Тъй като мястото било неосветено, уличната лампа била на 15-20 метра от там, ищецът не видял наличието на дупка, когато се приближил до колата си, изпод която излизал пушек. Дупката била с диаметър около 50 см и по данни на свидетел по-рано през деня не я е имало. На пострадалия била оказана медицинска помощ, тъй като се установило изгаряне на крака ІІА-Б степен, което наложило и болнично лечение в продължение на един месец. След изписването му от болницата продължил да се придвижва с патерици, нуждаел се от чужда помощ, имал болки в крака, които отшумели след около 4-5 месеца.

За обезщетяване на тези неимуществени вреди Н. Я. е поискал да бъде осъдена Община Русе да му заплати 3000 лв. ведно със законната лихва от датата на инцидента, 1521.79 лева обезщетение за забава за периода от 21.01.2016 г. до 20.01.2021 г. и разноските по делото. Искът е бил изцяло уважен от първоинстанционния съд, но решението е било обжалвано с мотив, че отговорност следва да се търси от „Топлофикация Русе“ АД.

Окръжен съд – Русе счете, че Районният съд правилно е приел, че Общината като юридическо лице има задължения във връзка с изграждането, ремонта и поддържането на общинските пътища. „Топлофикация Русе“ АД е участвало в производството в качеството на трето лице-помагач на страната на ответника, поради което жалбоподателят разполага с правната възможност да предяви регресна претенция за възстановяване на платените вреди. Причинените от инцидента болки и страдания на ищеца следва да бъдат репарирани, като първоинстанционният съд, съобразявайки вида и характера на уврежданията, периода, през който последиците от тях са били търпени и негативната промяна в начина на живот, правилно е определил като справедлив размер на обезщетението 3 000 лева. Правилно са присъдени и лихвата, обезщетението за забава, както и разноските по делото.

Решението на Окръжен съд – Русе не подлежи на обжалване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари