Мая Манолова бяга с ученическа раница

0
Родители искаха да покажат на какво са подложени децата им като мъкнат тежки раници
Родители искаха да покажат на какво са подложени децата им като мъкнат тежки раници Видео: Нова телевизия

Месец и половина, след като петокласничка подаде сигнал Държавната агенция за закрила на детето заради тежките раници и министерството на образованието обеща да обмисли и предприеме мерки, родители от няколко града днес решиха да се надбягват с ученически раници.

Целта е да накарат институциите да се задействат и да намерят решение на проблема. Надбягването е под надслов "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко". С раницата на сина си в надбягването се включи и репортерът на "По света и у нас" Николай Минков.

Омбудсманът Мая Манолова също подкрепи събитието. Тя излезе с конкретни предложения за разрешаване на казуса с тежките ученически раници.

Мая Манолова - национален омбудсман: Ние сме написали препоръки, в които предлагаме, освен необходимия дебат, да бъдат предприети и конкретни мерки. Те са възможни и за раниците - електронни учебници, шкафчета във всяко училище за всяко дете, по-леки учебни помагала. Има най-различни решения, които могат да се вземат. Просто някой трябва да се ангажира и браво на родителите, че не се отказват.

Шест видински семейства с децата си се включиха днес в надбягване с раници, част от инициативата "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко". Така видинчани изразиха гражданската си позиция по повод на тежките раници, с които трябва да ходят на училище техните деца

Най-малкият участник в състезанието бе първокласничката Деница, която участва с раница, тежаща четири килограма, а най-големият - Алекс, на 11 години. Неговата раница тежеше седем килограма, с нея той пробяга разстоянието от 30 метра. 

"Раницата на сина ми Никола тежи точно 5,380 грама, в която сме сложили необходимите учебници и помагала за учебната програма за понеделник. Към тези килограми трябва да прибавите храната и водата, която му приготвяме всеки ден", каза Петър Илиев, баща на деветгодишния Никола, ученик във видинското основно училище "Иван Вазов". "Имам две деца и раниците им са много тежки. Налага се всеки ден да ги водя на училище, като аз нося раниците, но има родители, които не могат да вършат тази работа заради ангажименти, и се налага децата им да ги носят ежедневно, каза Десислава Петрова, родител на две деца - в пети и в първи клас.

С тази демонстрация се надяваме да има реално резултат от инициативата, която се организира и в Пловдив, София, Варна и Бургас. Искахме да покажем какво е да се тича с раници, поне 30 метра, и някой да обърне внимание на този проблем, каза Марта Михаилова, координатор на инициативата.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари