Маскне - обрив на лицето заради продължителното носене на маска

0
Какво се случва с кожата ви под маската
Какво се случва с кожата ви под маската

Какво се случва с кожата ви под маската

Отдавна не сме тийнейджъри, затова новопоявилите се пъпки по кожата ни ни учудват. Т.нар. маскне, или появата на обрив в долната част на лицето заради продължителното носене на маска, се оказа актуален дерматологичен проблем, отключен от новата реалност и необходимостта от защита, пише Дневник. Възможно ли е да го спрем и да не се срамуваме от кожата си, когато свалим маските?

Отговорите и съветите идват от специалистите, 

Маските

Изборът на най-подходящата за вас маска е първата стъпка за предотвратяване или ограничаване на кожните раздразнения. Здравните власти по света препоръчват носенето на определени видове с цел оптимално предпазване от вируса, но в България няма задължение кои точно да се използват, така че може да избирате различни варианти.

Що се отнася до взаимодействието им с кожата, експертите не са единодушни и няма строги правила при избора, всичко зависи от спецификите на кожата. Ако имате чувствителна кожа, тествайте няколко различни вида, за да намерите онази, която води до по-малко дискомфорт като сърбеж и парене. И все пак - препоръчителни са маските от естествени материи като памук, тъй като хирургичните варианти са по-груби и дразнят повече кожата.

Ако ползвате памучна маска,

трябва да я перете всеки ден

Да, всеки ден. "Нужно е, защото по и в самата маска остава голямо количество пот, себум от мастните жлези, слюнка, прахови частици, така че да се слага няколко дни поред, без да е изпрана, не е добро решение за кожата", обяснява д-р Бисера Котевска - Трифунова от болница "Токуда".

Перете маската си от плат поне веднъж дневно на 60° за поне 30 минути и изплаквайте добре, за да премахнете всички следи по нея. Нека използваният препарат да е в минимално количество, защото е възможно заради него да се получи алергична реакция по лицето. За предпочитане е да се използва сапун, а след това маската задължително да се изглади. Ако предпочитате такава за еднократна употреба, сменяйте я редовно (на всеки 4 часа).

Кожата трябва периодично да почива от маската

Според последните данни на Американското дерматологично дружество се смята, че маската за многократна употреба трябва да се сваля на всеки 4 часа поне за 15 минути и тогава да се сложи отново. "Лично моите препоръки са на всеки час да има около 5 минути поемане на свеж въздух и почивка на лицето от маската", добавя д-р Котевска. Съхранявайте я в добре затворено пространство, за да ограничите риска от замърсяване.

Когато я поставяте, уверете се, че маската не е твърде стегната, за да намалите точките на триене. Препоръчително е маските да не са цветни, за да се намалят потенциалните алергени.

Сред важните съвети е

да не се използва маска, която е влажна.

Сваляйте я след разговор или при изпотяване.

Любопитен детайл идва с новопоявилите се и на някои места по света изисквани от властите маски - модел FFP2 с метална част. Според д-р Котевска точно тази част може да доведе до контактен дерматит, защото съдържа никел - един от най-честите алергени в световен мащаб.

Хигиена и рутина

За д-р Котевска хигиената също е на водещо място, когато говорим за маскне. "Измиването на лицето трябва да става сутрин, след употреба на маска и преди лягане", казва тя.

Подходящи измивни средства са тези за чувствителна кожа; леки, щадящи медицински гелове, "както ги наричаме - сапун без сапун", и новите модерни средства от типа на мицеларните води, обяснява специалистката. Но ако не разполагате с такива, само вода също ще свърши работа. При всички положения хигиената трябва да бъде системна, без търкане и използване на агресивни за кожата продукти. Придържането към ежедневен ритуал за грижа, съобразен със спецификите на кожата, е изключително важно.

"Рутината зависи от индивидуалните дадености и навици на пациента - от това дали е мъж или жена, дали се гримира или не, дали има кожна болест или не, както и от типа кожа - суха, смесена, мазна кожа. С една дума - рутинната грижа за всеки е различна", добавя и д-р Петьо Брезоев от ДКЦ "Александровска".

"Например за един мъж, който не си слага грим или не работи в телевизия, е напълно достатъчно да измива лицето си с вода." Жените, които използват макиаж, могат да измиват сутрин лицето само с вода, а вечер, след като се разгримират и се почистят с подходящ козметичен продукт, да приключат с мицеларна или обикновена вода и да сложат хидратиращ крем, който да неутрализира обезмасляването на кожата. "Кожата е жив орган, тя има нужда от масло.

Съответно за пациентите със суха кожа рутината трябва да е съобразена с това да не се мият твърде много, а повече да се хидратират. Обратното - пациентите с мазна кожа трябва да използват подходящите средства, които да обезмаслят кожата, като при тях е още по-важно след това да се нанесе хидратираща грижа, за да не се стимулират мастните жлези и още повече да компенсират обезмасляването", коментира лекарят.

Грим

"Гримът се смята за един от факторите за поява на маскне, защото е по-вероятно да запуши порите, а оттам космено-мастният фоликул лесно да се възпали и да стане акнеичен обрив", обяснява д-р Котевска. Затова и жените са по-засегната част от човечеството, а препоръката ѝ е да ползват лек хидратантен крем и все пак да избягват тежкия грим. А вечерта трябва да се уверят, че го премахват внимателно и почистват лицето си в дълбочина.

Дори и гримът да не е сред основните причинители на маскне, за д-р Брезоев е важно да се отбeлежи, че все пак той може да доведе до проблеми. "Ако се слага тежък макиаж, това предполага и неговото сериозно сваляне, което често компрометира бариерната функция на кожата. Проблемът не е толкова, че гримът е бил тежък, а че разгримирането е тежък процес." Но ако човек използва медицински козметични средства - а именно на марки, които са избрали да се държат като по-сериозни и обичайно се разпространяват в аптечната мрежа - ще избегне натоварването, тъй като в тях се съдържат избрани суровини, които не дразнят кожата и не водят до нежелани ефекти.

Какво да направим, след като се появи маскне?

Съветът на специалистите е - ако обривът в долната част на лицето не преминава, трябва да посетите кабинета им. "При поява на гнойни или червени пъпчици, които не изчезват в рамките на една - две седмици, е желателно да бъде направена консултация с дерматолог", сигурна е д-р Котевска. Тогава е най-важно да се започне с определянето какъв тип е съответната кожа и дали има подлежащ проблем. "Ако е млад човек, на когото му се е влошило акнето, е ясно, че ще се насочим в посока неговото третиране, ако е бил с розацея, съответно нея и т.н. Ако обаче тръгнем да лекуваме пациент с периорален дерматит като терапията за акне, ще е катастрофа", подчертава д-р Брезоев.

Именно заради това и според д-р Котевска от основно значение е да се разграничи проблемът - дали става дума за акне или за периорален дерматит, който често е в тази зона, или за розацея, която също прилича на акне, но има характеристики, които само дерматолог ще различи. "Себорейният дерматит като цяло се влошава през този сезон, а контактният дерматит е също често срещан с оглед на факта, че редовно използваме дезинфектанти, докосваме лицето си и оттам може да се разгърне алергична реакция, често около клепачите".

5 съвета за грижа за кожата:

Използвайте високоефективен почистващ продукт, който почиства нежно и предпазва кожната бариера. Ако не разполагате с такъв - вода със стайна температура ще свърши работа.

Хидратирайте кожата си, особено ако тя е чувствителна или реактивна, за да я предпазите от триенето на маската, да възстановите хидролипидния слой и защитната бариера на кожата.

Нанасяйте хидтратиращ крем поне 30 минути преди да сложите маската си, за да проникне в кожата.

Не докосвайте пъпките си дори ако са скрити под маската ви. Могат да останат белези.

Оставете кожата си да диша без маска, когато сте сами в стая или в колата си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари