Мъск е продал акции на Tesla за близо 5 милиарда долара след анкетата в Twitter

0
Това са първите му продажби на акции от повече от пет години
Това са първите му продажби на акции от повече от пет години Снимка: Guardian News

Това са първите му продажби на акции от повече от пет години

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илън Мъск продаде акции на производителя на електрически автомобили за 5 млрд. долара, малко след като проведе анкета в Twitter дали трябва да продаде 10% от огромния си дял в компанията.

Най-богатият човек в света досега се е освободил от повече от 4,5 млн. акции през тази седмица, показват подадените до регулаторите документи в сряда. Това са първите му продажби на акции от повече от пет години, предава Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

В понеделник той е продал акции на стойност около 1,1 милиарда долара, за да плати данъци върху доходите от акциите, които също е упражнил този ден, показват два от документите. Тези трансакции са били извършени въз основа на предварително подготвен план за търговия, приет в средата на септември.

Във вторник и сряда Мъск е извършил останалите продажби. Досиетата, описващи тези продажби, не показват да са били предварително планирани.

Документите не хвърлят светлина върху това дали анкетата на Мъск през уикенда в Twitter е имала някакво влияние върху решението му да извърши някои или всички трансакции - или дали той ще продължи да продава, докато не достигне прага от 10%. За да стигне до там, той ще трябва да се отърве от приблизително 17 млн. акции и дори повече, ако включи и допълнителни опции.

Опциите, които Мъск упражнява сега, са от голямо възнаграждение, което получи през 2012 г. Той трябваше да ги упражни преди август следващата година, иначе срокът им би изтекъл. Данъците върху такива сделки обикновено се покриват чрез незабавно разпореждане с част от новопридобитите акции. По-рано тази година Мъск каза публично, че вероятно ще упражни опциите, спечелени през 2012 г. в близко бъдеще.

Възможно е продажбите да са извършени независимо от резултата от анкетата в Twitter, ако се има предвид, че са направени по предварително уреден план. Но условията на такива планове не подлежат на публично оповестяване и ръководителите имат свобода да ги отменят или променят по всяко време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари