Масирани проверки на КАТ за колани на задните седалки

0
Акцията вече е в ход и е с краен срок - поне до края на годината
Акцията вече е в ход и е с краен срок - поне до края на годината Снимка: МВР

Масирани проверки на КАТ за поставени колани на задните седалки

Акцията вече е в ход и е с краен срок - поне до края на годината, съобщи NOVA.

Засилването на контрола към пътниците е сред основните приоритети на държавната агенция за пътна безопасност. Причината е големият брой жертви при катастрофи.

Поставянето на колан на задната седалка по закон е задължително. Ако пътник не сложи колана си, законът предвижда глоба в размер на 50 лева. Ако водачът позволи на някой от пътниците да се вози необезопасен, е предвидена и за него същата санкция.

Тук има една малка съществена разлика, че на водача се съставя акт по Закона за движение по пътищата и се отнемат контролни точки”, твърди Асен Асенов, младши автоконтрольор, ОДМВР – София.

Така санкции ще има и за шофьора, и за пътника. Контролът за това дали пътниците са с колани, основно на задната седалка, е сред приоритетите на Държавната агенция за безопасност на движението.

Много често в инцидентите намираме хората извън автомобилите, премазани от тях, при преобръщане. Това е нещо, което просто трябва да се научим - коланът е средството, което е спасило най-много човешки животи”, посочи Димитър Илиев, зам.-председател на Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата.

Засилените проверки на КАТ са в ход в цялата страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    5
    хемороид
    ДМС Бака - да съберем пари за боя, да оправят маркировката, че чужденците се чудят и се маят , в Европа ли са дошли или в Пакистан. Видя се, че от Пенчо чеп за зеле не става, то бива некадърници ама тея ми дойдоха в повече
  • 15
    4
    Младен
    Обичайните семкаджийски истории от кат. Да дебнат под дебелите сенки за фарове и колани. Иначе ги няма никакви да регулират движението на кръстовищата със неработещи светофари. Или пък да спрат някой щото карал с 120 по бул.липник. Отчитане на дейност
  • 14
    3
    Питате кога?
    Въпрос: - "КАТ кога ще направи акция за техническото състояние, най-вече нивото на шума, който вдигат някои мотоциклети и спазването на правилата от тяхна страна?" Отговор: - Когато се зароди гражданско общество, което си ЗНАЕ ПРАВАТА и ИЗИСКВА от тези, на които плаща заплати с данъците си. Когато не си затваряме очите пред явни нарушения, ставащи всеки ден пред очите на всички. *Колкото до мотористите - когато познати, приятели и деца на полицаи и пожарникари бъдат наказвани за провинения на Закона за движение както всички останали на пътя. Тогава ще се промени всичко. А дотогава действа единствено законът на Дарвин за естествения подбор!
  • 10
    2
    русенец
    КАТ кога ще направи акция за техническото състояние, най-вече нивото на шума, който вдигат някои мотоциклети и спазването на правилата от тяхна страна? Не правете акции, а си научете законите и правилата и постоянно следете за спазването им. Вчера едно полицайче беше паркирало напреко на пътя полицейската си кола без включени сигнални лампи, стоеше си зад волана и си щракаше нещо във ФБ. При това в завой! То, че момчето явно не е особено умно, но поне да имаше чувство за самосъхранение. Това беше по пътя от кръговото на Мототехника към Николово и посока Дунав мост. Той беше на лентата за моста.
  • 24
    1
    88
    А дали само коланите са проблема за многото жертви? Липсата на инфраструктура (пътища), дупки по тях, липса на маркировка и т. н.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари