Мащабният проект на ВиК-Русе щял да намали загубите на вода и да запази цената й

0
Канализационната мрежа е на половин век, материалите са остарели и все повече тръби се повреждат, тъй като са на предела на технологичния си живот
Канализационната мрежа е на половин век, материалите са остарели и все повече тръби се повреждат, тъй като са на предела на технологичния си живот Видео: Русе Медиа

Големият проект за над 131 млн.лв. за нова канализация и отвеждане на водите, по който вече работи ВиК-Русе, ще намали загубите на питейна вода и ще запази цената й, съобщи ръководителят на проекта Стоян Нейчев

Общо 63 км от водопроводната мрежа ще бъдат подменени, за да се ограничат загубите от над 40% на 32%. Това ще доведе до задържане или дори намаляване на цената на водата, информира Русе Медиа. 

43 км канализация ще бъде изградена в кв.“Средна кула“ и „Долапите“, където на сайта на проекта ще бъде публикувана подробна информация, която да ориентира жителите на двата квартала за техните ангажименти при присъединяването на домакинствата им.

Отделно от това ще бъде направена реконструкция на канализацията на бул.“Христо Ботев“, където при всеки обилен дъжд се образува река. Там ще се изгради резервоар под булеварда, като ще се подобри отводняването.

Най-съществената част, която ще засегне целият град Русе, е подмяната на водопроводите по улиците. Канализационната мрежа е на половин век, материалите са остарели и все повече тръби се повреждат, тъй като са на предела на технологичния си живот. Приоритетно ще се започне работа по бул.“Липник“, тъй като там трябва да бъде завършен трансграничен проект за реконструкция на булеварда. Общината изчаква първо ВиК да свършат дейностите си, преди да направи рехабилитацията.

По отношение на възстановяването на улиците, ВиК ще ги асфалтира изцяло само там, където е разкопано над 50 % от ширината на улицата. Ако е под 50 %, ще запълни и асфалтира само конкретния участък.

Подмяната на водопроводите в Русе ще започне през лятото, като все още няма точна дата, а ако условията са благоприятни и няма проблеми, ще завърши до средата на септември 2022 г. От ВиК-Русе отново призоваха гражданите към търпение и разбиране, защото ще има много неудобства, но няма как да бъдат избегнати.

На сайта на ВиК в раздела за проекта ще се дава подробна информация за графика на строителните дейности и за евентуалното нарушаване на водоподаването.

Проектът ще приключи окончателно през февруари 2024 г., като самите дейности по него продължават 49 месеца. Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари