Мъртво пиян офицер опита да поеме контрола над ядрена подводница

0
Куриозна случка на подводницата от Кралския флот „Бдителна“
Куриозна случка на подводницата от Кралския флот „Бдителна“

Куриозна случка на подводницата от Кралския флот „Бдителна“ (Vigilant), обезпечаваща защитата на Великобритания от ядрен удар

Капитан-лейтенант Лен Лоу, отговарящ за въоръжението на съда, се е явил на служба „мъртво пиян“, пише The Sun.

Лоу е разтревожил екипажа, когато се е опитал да поеме ръководството над 16 ядрени ракети Trident, „способни да убият 60 милиона души“. Според информацията на изданието, офицерът е бил много пиян и е държал в ръцете си пакет с пържено пиле.

„Той не беше в състояние да отговаря за ядрените оръжия“, разкрива източник на The Sun.

Човекът, който сменяше, е разбрал, че нещо не е наред. Той не е имал друг избор, освен да предупреди началството.

По време на инцидента подводницата е била разположена в базата на ВМС на Кингс Бей в окръг Камдън, щата Джорджия. Екипажът се е подготвял за разтоварване на ракетите, всяка с тегло 60 тона, когато на кораба се появява командир Лоу. Основните му задължения като отговорен за инженерно-техническото обезпечение на въоръжението е било да се грижи за ракетите. Всяка от тях има по 3 ядрени бойни глави, „сравнима по мощност с 30 от бомбите, пуснати над Хирошима“. „Шокиран съм от тази история“, призна в интервю пред изданието бивш подводник. „Той напълно е пренебрегнал задълженията си. Не е трудно да си представим най-лошия сценарий“, допълва Фокус.

След инцидента 40-годишният Лоу беше изпратен обратно с позор в Шотландия, където обикновено се намира корабът. Срещу офицера е започнато разследване.

Това не е първият скандал, избухнал около тази подводница, с прякор кораба на Нейно Величество „Секс и кокаин“. Предишният капитан и първият помощник бяха отстранени от длъжност за това, че са преспали с младши офицери - жени. Освен това девет члена на екипажа бяха уволнени след употреба на наркотици. Поредицата от проблеми, придружаващи кораба на стойност 3 милиарда паунда, не свършва дотук.

Миналата седмица стана известно, че една четвърт от екипажа на „Бдителната“ е положил тестове за коронавирус, след като моряците са нарушили карантината и са организирали запой в крайбрежен град.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари