Мъртва риба се носи по течението на Цибрица към Дунав

0
Най-вероятно рибата е станала жертва на сериозно замърсяване
Най-вероятно рибата е станала жертва на сериозно замърсяване

Голямо количество умряла риба се носи по течението на река Цибрица в равнината Златия.

Рибари и ловци са взели проби, уведомени са отговорните институции, съобщиха от Ловно-рибарското дружество „Огоста” в Монтана.

Вцепенените рибки, понесени от ледените води са били забелязани от ловци, тръгнали на излет в района си в края на миналата седмица. „Мъртвите риби не са единични екземпляри, а доста на брой, което показва, че става въпрос за сериозно замърсяване, нанесло значителни щети”, заяви ръководителят на сдружението Александър Георгиев.

Ловно-рибарската организация е подготвила сигнали до Регионалната екоинспекция и Агенцията по рибарство и аквакултури, „Най-вероятно рибата е станала жертва на селскостопански препарати. Земеделците от района използват януарските снежни и слънчеви дни, за да пръскат посевите си и изглежда, че някои са мили след това машините си на реката”, смятат рибарите. От РИОСВ и ИАРА обаче заявиха, че са извършили оглед и не са открили мъртва риба. „Разполагаме с екземпляри от отровената риба за извършване на експертиза, трябва да се предотвратят други подобни случаи”, казаха от сдружението.

Цибрица извира от Предбалкана и след 88 км път през полето се влива в Дунав край село Долни Цибър. В реката се въдят шаран, лин, клен, бабушки и още доста видове риба, които привличат майстори на въдиците от целия регион.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари