Марк Мили: Над 100 000 руски войници са убити и ранени в Украйна

1
Когато има възможност да се преговаря, когато може да се постигне мир, използвайте този момент, каза генерал Мили
Когато има възможност да се преговаря, когато може да се постигне мир, използвайте този момент, каза генерал Мили Снимка: Kevin Dietsch / Getty Images

Когато има възможност да се преговаря, когато може да се постигне мир, използвайте този момент, каза генерал Мили

Началникът на американските въоръжени сили генерал Марк Мили оцени жертвите на руската армия в Украйна на над 100 000 войници, убити и ранени, и допълни, че броят на загубите на войските на Киев във войната “вероятно” е подобен, предадоха Ройтерс и Министерството на отбраната.

Данните не могат да бъдат потвърдени по независим път.

Но споменатият от Мили брой на жертвите в Украйна е най-високият, който САЩ са оповестявали от началото на конфликта, и той бива съобщен в момент, когато в боевете е възможно да настъпи затишие заради предстоящата зима, което от своя страна според експерти може да създаде възможност за преговори, отбелязва Ройтерс.

На въпрос какви са изгледите пред дипломацията в Украйна Мили, който е председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, отбеляза пред Икономическия клуб на Ню Йорк, че по време на Първата световна война преждевременният отказ от преговори е увеличил човешките страдания и е довел до още милиони жертви.

“Затова когато има възможност да се преговаря, когато може да се постигне мир, използвайте този момент”, каза генералът.

Вчера Русия обяви, че войските ѝ ще се изтеглят от западния бряг на река Днепър в района на стратегическия украински град Херсон, което е сериозен неуспех за Москва и може да се окаже повратна точка във войната.

Според някои експерти поредният неуспех на Русия може да позволи на Украйна да преговаря от позиция на силата, докато други са на мнение, че Москва може да използва възможни преговори, за да спечели време така, че да освежи и преоборудва силите си за ново настъпление напролет.

Мили посочи, че по първоначални данни руските войски действително се изтеглят от Херсон. Но той предупреди, че може да отнеме време, докато изтеглянето завърши.

“Няма да стане за ден-два, ще са им нужни дни, а може би и седмици, за да изтеглят войските на юг от реката”, каза генералът. По негови оценки числеността на силите на Русия в този район, които в момента се намират на север от Днепър, е 20 000-30 000 души.

По думите на Мили конфликтът дотук е превърнал някъде между 15 и 30 милиона украинци в бежанци, а загиналите украински цивилни вероятно възлизат на 40 000.

“Става дума за над 100 000 руски войници, убити и ранени. Вероятно същото важи и за Украйна. Голямо човешко страдание”, каза Мили.

Въпреки големия брой жертви, според американски представители Москва не е в състояние да постигне целите си в Украйна и те се питат колко дълго ще може Русия да поддържа инвазията, която е унищожила голяма част от механизираните ѝ сухопътни сили и е изтощила артилерийските ѝ запаси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Умират да се трепят ...
    За около 10 месеца война досега са общо 200 хиляди убити и ранени на фронта в Украйна - както казваше товариш Йосиф Сталин: "Смъртта на един човек е трагедия, а смъртта на милиони хора е статистика!".
  • 0
    5
    хаха
    Да не забравяме, че русия унищожи 40 установки HIMARS за няма един ден още преди да бъдат доставени на Украйна първите 12. Това е страна с огромна разрушителна сила и мн страшна армия.
  • -2
    4
    хаха
    Ей сега русия ще извади новите оръжия от анимациите и ще обърне хода на войната.
  • 2
    3
    KALTUUN
    ТУЙ НА КОЙ ФИЛМ , НА РАМБО 5 ЛИ ?
  • -1
    2
    daskal
    Наистина, откъде ли получават данни за войната не само американските, но и останалите военни. Няма нито сателити, нито разузнаване, нито други източници за наблюдение и информация.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари