Мариян Димитров: Г-н Кмете, надявам се да извършите пълна ревизия на Община Русе

4

На 19 септември 2019 г., четвъртък, на заседание на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи изказване на тема:

онцесията за строителство на обекти от спортен комплекс „Дунав“ и имоти за развитие на спорта – публична и частна общинска собственост на Община Русе, включително и на стадион „Дунав“."

По този повод той каза: 

"Уважаеми г-н Пенчо Милков,

Като Ви честитя избора за кмет, искам да Ви припомня, че още в първото си изказване декларирахте, че ще изпълнявате предизборната си програма и то най-вече в тази й част, в която тя съвпада с предизборните програми на другите политически сили.

Моята предизборна програма основно беше изградена върху решимостта ми да извърша пълна ревизия на Община Русе и да водя тотална битка срещу корупцията. Надявам се това да е една и от Вашите цели!

Моля да извършите проверка, включително и на място и да установите дали преди влизането на концесионния договор в сила са се правили само ремонти за ОСВЕЖАВАНЕ, ОБНОВЯВАНЕ и ПРОФИЛАКТИКА на съоръженията или се е СТРОИЛО в изпълнение на бъдещата инвестиционна програма. 

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОИН КМЕТЕ,

Правя изказване относно концесията за строителство на обекти от спортен комплекс „Дунав“ и имоти за развитие на спорта – публична и частна общинска собственост на Община Русе, включително и на стадион „Дунав“.

Уважаеми г-н Пенчо Милков,

Като Ви честитя избора за кмет, искам да Ви припомня, че още в първото си изказване декларирахте, че ще изпълнявате предизборната си програма и то най-вече в тази й част, в която тя съвпада с предизборните програми на другите политически сили.

Моята предизборна програма основно беше изградена върху решимостта ми да извърша пълна ревизия на Община Русе и да водя тотална битка срещу корупцията. Надявам се това да е една и от Вашите цели!

Обнадежден съм от решението на Общински съвет – Русе за създаването на Комисия за взаимодействие с гражданското общество и си позволявам да поставя отново въпроса за концесията на стадион „Дунав“, който вероятно ще бъде и първия сигнал до тази комисия.

В тази сделка Община Русе е концедент, но продължава да бъде и собственик на стадион „Дунав“, макар и с ограничени права за срока на договора. Договорът за концесия с „РДС Инвест“ ЕАД, представлявано от д-р Симеон Симеонов е сключен на 22 октомври 2018 г., а обектите са предадени на концесионера на 11 декември 2018 г. На представените фотоси се вижда, че за периода от 10 май 2017 г. до 16 септември 2018 г., от година и половина до един месец преди предаване на обектите от Община Русе, кипи усилено строителство. Даже на 1 септември 2018 г. Кметът на Русе Пламен Стоилов, заедно с Директора на Общинско предприятие „Спортни имоти“ Веселин Богданов, е нагазил новия терен на стадион „Дунав“ и показва на министър на спорта Красен Кралев, на спортните деятели Любо Ганев и Валентин Йорданов, на депутата Пламен Нунев, как тече строежът на съоръжението.

Дали поради вътрешнопартийни кавги, или поради други основателни страхове, този фотос, публикуван на сайта на ГЕРБРусе, вече е заличен. Но аз имам всички фотоси и на хартиен носител и ще ги предоставя на комисията и в този им вид. Извършените строежи преди предаването на обектите на концесионера са документирани и от русенските медии. Направените подобрения, за които Община Русе е дала съгласието си, според декларацията подписана пак от д-р Симеон Симеонов, но този път в качеството му на председател на Управителния съвет на Футболен клуб „Дунав“, трябва да бъдат в полза на общината.

След ревизия по документи извършена от „Държавна финансова инспекция“ се твърди, че предварително са извършени само следните дейности: ОСВЕЖАВАНЕ на коридори и окачени тавани на възстановителен център и съблекални; ПРОФИЛАКТИКА на дренажна система и поставяне на ВРЕМЕННА автоматична поливна система; ОБНОВЯВАНЕ на тревната настилка и поставяне на изкуствена настилка зад футболните врати.

От фотосите се вижда, че на стадион „Дунав“ работят багери, фадроми, валяци, камиони, лее се бетон, полага се нова тревна настилка, изграждат се две изкуствени футболни игрища зад всяка една от футболните врати.

Всичко това би било много добре, ако не беше част от инвестиционната програма по концесионния договор с предмет за строителство на обекти от спортен комплекс „Дунав“. Благодарение на тази инвестиционна програма срокът на концесията е толкова голям – 35 години с опция за продължаване от още 12 години, а концесионната такса е толкова малка – 250 лв. на месец, колкото наема на една гарсониера в същия квартал, въпреки че става въпрос за 42 дка. площ и 1600 кв. м. застроена площ. Това буди основателни съмнения за корупционна сделка.

Моля да извършите проверка, включително и на място и да установите дали преди влизането на концесионния договор в сила са се правили само ремонти за ОСВЕЖАВАНЕ, ОБНОВЯВАНЕ и ПРОФИЛАКТИКА на съоръженията или се е СТРОИЛО в изпълнение на бъдещата инвестиционна програма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари